nieuws

‘Klachten over geluid? Nooit gehad’

Opinie

Geluidsoverlast door warmtepompen wordt in de media opeens als een groot probleem gezien. “Dat is jammer, want als je van tevoren goed nadenkt hoe en waar je een warmtepomp plaatst, hoeft geluid geen issue te zijn”, aldus Richard van der Lei, directeur Koelvisie in Drachten, in deze gastcolumn. “Dat weten wij uit ervaring. Sinds 2007 hebben we een paar honderd warmtepompen geplaatst bij woonhuizen, en we hebben nooit klachten over het geluid gehad.”

‘Klachten over geluid? Nooit gehad’

“Er zijn tal van mogelijkheden om geluidsoverlast te voorkomen. Je kunt het geluid dempen met geluidsschermen en met een omkasting. En zorg bij plaatsing op een dak of een gevel, voor een ondergrond met massa van bijvoorbeeld beton of steen. Hout zorgt voor resonantie, waarbij het geluid de woning ingaat. Bij een ondergrond met massa heb je daar geen last van. Het buitendeel moet zo ver mogelijk van het huis of terras worden geplaatst. Maar zorg er ook voor dat de buren geen last van het geluid krijgen. Als er een beperkte ruimte buiten is en de warmtepomp toch dicht bij het huis of terras moet worden geplaatst, is extra goede afscherming van het geluid nodig.

De commotie over het geluid van warmtepompen is het gevolg van installateurs die met te weinig kennis op pad gaan. Ze zijn zich niet altijd bewust van de gevolgen. Dat is niet alleen vervelend voor de klanten en hun buren, maar ook voor andere installateurs die wel weten waar ze mee bezig zijn. Zonder rekening te houden met geluid kun je een installatie natuurlijk goedkoper aanbieden. En zo een concurrent aftroeven die wel een gedegen voorstel heeft.

Nu zorgen de inferieure installaties ook voor berichten over geluidsoverlast in de media. En ook daar hebben bedrijven die wel goed werk leveren last van. Dat is des te vervelender omdat negatief nieuws vaak lang blijft hangen. Dat er al tienduizenden warmtepompen draaien waarbij bewoners en buren geen geluidoverlast ondervinden, zie je niet terug in kranten of tv-programma’s.

Warmtepompen zijn natuurlijk nooit muisstil. Er zitten draaiende delen in en die maken altijd geluid. Net zoals dat bij een koelkast of vaatwasser het geval is. Maar aan het geluid van die twee apparaten zijn mensen gewend, en dat geldt nog niet voor de warmtepomp. Er zit duidelijk een psychische kant aan geluid, en het is een kwestie van wennen. Sommige mensen beginnen nu al te klagen als ze een warmtepomp zien, zonder dat ze wat hebben gehoord.

Toen we ruim tien jaar geleden met de installatie van warmtepompen begonnen, hebben we veel moeten leren. Ook over het voorkomen van geluidsoverlast. Toen stond de sector nog in de kinderschoenen. Inmiddels is er veel meer kennis. Laat installateurs daar gebruik van maken, dan komt alles goed.”

Richard van der Lei
directeur Koelvisie in Drachten

Reageer op dit artikel