artikel

Column: “Zwalkende overheid vertraagt verduurzaming”

Opinie

De overheid zorgt voor veel onzekerheid rond de verduurzaming, stelt Rimme van der Ree, directeur van Klimaatexpert.com in deze column. Een voorbeeld is volgens hem de salderingsregeling met betrekking tot zonnepanelen, die waarschijnlijk wordt gestopt. Er komt wat anders voor in de plaats, maar wat dat precies is, weten we niet. Een ander voorbeeld zijn de onduidelijkheden rond het Klimaatakkoord.

Column: “Zwalkende overheid vertraagt verduurzaming”

“Het gevolg is dat niemand weet waar hij aan toe is. De overheid verwijst vervolgens naar gemeenten. Die moeten bepalen wat er in wijken gaat gebeuren. Gaan ze van het gas af of komt er een warmtenet? Dat moet binnen twee jaar duidelijk worden. Het gevolg van alle onduidelijk- en onzekerheid is dat mensen afwachten als het bijvoorbeeld om de aanschaf van een warmtepomp of zonnepanelen gaat. Daarmee zorgt de overheid voor forse vertraging van de verduurzaming. En dat terwijl je juist een rol als aanjager zou verwachten.

De rol van aanjager zou je ook verwachten van Diederik Samsom, die namens de gebouwde omgeving over het klimaatakkoord onderhandelt. Maar ook hij pakt dat niet op, en hij zorgt met zijn uitspraken zelfs voor onzekerheid. Zoals met de uitspraak dat warmtepompen tien keer zo duur zijn als cv-ketels. Dat is niet bepaald stimulerend, te meer omdat de bewering niet klopt. Een warmtepomp is circa vijf keer zo duur als een cv-ketel. Met subsidie kom je zelfs uit op twee tot drie keer zo duur.

Samsom beweert ook dat de prijzen van warmtepompen fors gaan dalen als de productieaantallen stijgen. Ook dat is onzin. Ten eerste omdat warmtepompen wereldwijd al vijftig jaar lang en in grote aantallen worden verkocht. Weliswaar in de vorm van airconditioningsystemen, maar die zijn praktisch gelijk aan warmtepompen. Ten tweede omdat een warmtepomp, met compressor, warmtewisselaar, pomp en inverter-gestuurde elektronica een veel complexer apparaat is dan een cv-ketel. Dat maakt dat een warmtepomp duurder dan een cv-ketel is en zorgt ervoor dat de halvering van de prijs waar Samsom het over heeft, niet mogelijk is. Ook beweert hij dat warmtepompinstallaties over een paar jaar kleine kistjes worden. Maar hij vergeet de boiler met 260 liter water. Die liters nemen over een paar jaar net zo veel ruimte in als nu. Kortom, die krijg je niet in een klein kistje.

Als je alle onwaarheden en onzekerheden bij elkaar optelt, wordt een ding duidelijk: burgers weten niet meer waar ze aan toe zijn. Luisteren ze goed naar de overheid, dan blijft er maar één verstandige keuze over: blijf zitten waar je zit en verroer je niet. Dit helpt de verduurzaming natuurlijk niet. Voor de overheid heb ik daarom de volgende boodschap: Maak duidelijke strategische keuzes en wijk daar niet van af. En stop met het verkopen van onzin.”

Rimme van der Ree,
directeur Klimaatexpert.com

> Lees ook de colums van:
– Ronald Schilt: ‘Even slikken als de tuin op de schop moet’ (link)
– Richard van der Lei: ‘Slaapkamers apart verwarmen’ (link)
– Uko Reinders: ‘Genoeg handjes’ (link)

> Leestip: Het ontwerp-Klimaatakkoord oogst zowel lof als kritiek.

> Leestip: “Het is een misvatting dat we gasketels uit huizen komen slopen”, aldus Diederik Samsom.

Reageer op dit artikel