artikel

Column: ‘Even slikken als de tuin op de schop moet’

Opinie

De grootste uitdaging bij het van het gas losmaken van Nederland, is het meekrijgen van de vier miljoen particuliere woningeigenaren. Er wordt echter te veel over en te weinig met deze beslissers gesproken, stelt Ronald Schilt, directeur van Merosch. In een poging een bijdrage te leveren aan het dichten van deze kloof, schrijft hij enkele blogs. Die gaan over gesprekken met woningeigenaren over de mogelijkheden om van het gas los te komen en hoe zij daar tegenaan kijken.

Column: ‘Even slikken als de tuin op de schop moet’

“Deze eerste blog gaat over mijn gesprek met Hans* in Zegveld. De veertiger Hans is projectontwikkelaar en woont met zijn vrouw en drie kinderen in een vrijstaande woning die rond 1960 is gebouwd. Met zonnepanelen op het dak en een hybride auto op de oprit leeft de familie van Hans al behoorlijk energiebewust. Het gasverbruik ligt op circa 2.000 m3 per jaar. De gasketel hangt in de gangkast, de muren zijn matig geïsoleerd, de ramen bestaan deels uit HR++ glas en de vloer is niet geïsoleerd, maar het dak wel. Het huis wordt grotendeels met radiatoren verwarmd, en voor een klein deel met vloerverwarming.

Ik heb met Hans over de inpassing van een warmtepomp gesproken. Door de gangkast iets te vergroten, kan daar relatief eenvoudig ruimte voor worden gecreëerd. Een aandachtspunt is de inpassing van de buitenunit of bodemwarmtewisselaars. Een plek voor een buitenunit is er wel, maar die is niet ideaal. Hij kan hinder veroorzaken op het gebied van ruimte, zicht of geluidsoverlast. Een bodemwarmtewisselaar zou beteken dat de goed verzorgde tuin op z’n kop moet. Dat is even slikken. Het aanbrengen van bodemwarmtewisselaars voor de warmtepomp heeft de voorkeur, maar komt pas aan de orde als de tuin toch al op de schop gaat.

Een ander punt van aandacht is het afgiftesysteem. De radiatoren moeten worden vervangen door convectoren. In de kamer is vloerverwarming ook een optie, maar dat betekent dat de vloer moet worden geïsoleerd en de houten vloer moet worden verwijderd. Plannen voor vloerisolatie zijn er al, dat kwam dus goed uit. De vloer moet er op termijn ook wel uit, maar dat duurt nog een paar jaar. Verder moeten sommige kozijnen op termijn worden vervangen.

Al met al vond Hans de ingrepen best pittig. Niet zozeer vanwege de kosten, meer vanwege het gedoe. Tegelijkertijd beseft Hans dat Nederland op termijn van het gas moet. Bij ingrepen in het huis zal hij daar rekening mee houden; daarbij denkt hij aan een traject van circa 10 jaar.
Na een kop koffie en het doornemen van verschillende maatregelen, ging ik huiswaarts. Bij het afscheid vertelde Hans dat hij over enkele maanden een volledig elektrische auto zou krijgen. Het gaat wellicht nog 10 jaar duren voor hij gasloos woont, maar ‘willen’ en ‘kunnen’ zijn duidelijk aanwezig. Ik vermoed dat particuliere eigenaren zoals Hans redelijk geruisloos over zullen gaan, als de markt de juiste oplossingen biedt.”

*de naam is gefingeerd vanwege privacy.

Ronald Schilt,
Directeur Merosch

> Lees ook de columns van:
– Richard van der Lei: ‘Slaapkamers apart verwarmen’ (link)
– Uko Reinders: ‘Genoeg handjes’ (link)
– Rimme van der Ree: ‘Niet meer praten over terugverdientijd’ (link)

Reageer op dit artikel