Foto: Vattenfall/Jorrit Lousberg

Hogetemperatuurwarmtepomp ongeschikt in woning met karige radiatoren

De hogetemperatuurwarmtepomp van energiebedrijf Vattenfall is niet altijd een één-op-één-ketelvervanger. Alleen huizen met radiatoren met een maximale aanvoertemperatuur van 70 °C en delta-T van 20 °C zijn direct geschikt voor de warmtepomp met het kritische koudemiddel CO₂. In een onbekend aantal woningen is vervanging van (een deel) van de radiatoren nodig.

HT-warmtepompen Nefit Bosch met vermogen tot ruim 150 kW

HT-warmtepompen Nefit Bosch met vermogen tot ruim 150 kW

Met de Compress 5000 AW lucht/water-warmtepompen heeft Nefit Bosch een grootvermogen-oplossing aan zijn warmtepompenportfolio toegevoegd. Ze zijn geschikt voor bijvoorbeeld appartementencomplexen en utiliteitsgebouwen. De hoge aanvoertemperatuur tot 65 °C maakt ze ook geschikt voor bestaande bouw.

Foto: Vattenfalll/Jorrit Lousberg

Nieuwe hogetemperatuur-warmtepomp van Vattenfall onder de loep

Vattenfall en Feenstra brengen volgend jaar een hogetemperatuur-warmtepomp op de markt, geschikt voor bestaande woningen. Extra isolatie en een lagetemperatuur-afgiftesysteem zijn niet nodig, zodat een gasketel één op één kan worden vervangen. Bijzonder aan de warmtepomp is het koudemiddel CO₂. De combinatie met een buffervat maakt het geschikt voor woningverwarming.

Het aluminium bufferframe wordt geplaatst. Het gazon dat er al tientallen jaren lag, zal terugkeren. Foto: Sytze Kramer.

Eigen gewonnen en opgeslagen hoogtemperatuurwarmte voor groepje woningen

In het polderdorp Nagele worden komende winter de eerste renovatiewoningen verwarmd door een enorme waterbuffer. Ze krijgen warmte van 70˚ C zodat de bestaande radiatoren kunnen blijven hangen. De buffer wordt door zonnecollectoren in de zomer opgewarmd tot 85 ˚C. Als de watertemperatuur in de loop van de winter onder de 70 ˚C komt, wordt hij met een warmtepomp tot dat niveau verhoogd.<BR><BR> Tekst: Uko Reinders