Financiering van verduurzamingsmaatregelen: wat is er mogelijk?

Financiering van verduurzamingsmaatregelen: wat is er mogelijk?

Als de plannen uit het Klimaatakkoord worden uitgevoerd en strengere normen gaan gelden in de woningbouw, roept dat de vraag op hoe de daarvoor te treffen maatregelen worden gefinancierd. Tijdens het Nederlands Warmtepomp Congres ging Arnold Mulder, sector banker Energy bij ABN AMRO, onlangs in op de mogelijkheden. Die zijn er te over, bleek uit zijn presentatie, maar huiseigenaren staan nog niet in de rij om er gebruik van te maken. Tekst: Uko Reinders

Jongeren relatief optimistisch over verduurzaming woning

Jongeren relatief optimistisch over verduurzaming woning

Meer dan 60 procent van de Nederlanders met een huur- of koopwoning denkt weleens serieus na over het verduurzamen van de woning. Met name jongeren tot 30 jaar lijken daarbij optimistisch. Dat blijkt althans uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht het bedrijf Offerteadviseur.

Abonnementsdienst duurzame woninginstallaties wil 'energietransitie versnellen'

Abonnementsdienst duurzame woninginstallaties wil 'energietransitie...

THE FCTR E biedt een abonnementsservice voor warmtepompen en andere duurzame apparaten, waardoor huizenbezitters zelf niet hoeven te investeren in een gasloze installatie. Het bedrijf heeft bekendgemaakt de dagelijkse leiding van ZON over te nemen. ZON ontwikkelt duurzame warmte- en koelingsystemen voor met name appartementsgebouwen, zoals bodem- en zonne-energiesystemen. 

Betaalbare oplossingen aardgasvrij maken van oudere rijwoningen

Betaalbare oplossingen aardgasvrij maken van oudere rijwoningen

In het NOS journaal en het NPO Radio 1 Journaal van dinsdag 23 juli ging Michiel Kirch, directeur van TKI Urban Energy, in op een inventarisatie van innovatieve concepten om naoorlogse rijtjeshuizen betaalbaar van het gas af te krijgen. "Voor prijzen rond de € 35.000 is er niet één oplossing die voor alle huizen geschikt is, maar er is wel voor bijna alle standaardwoningen een aanpak."

Diederik Samsom wil energietransitie betaalbaar maken met wijkgerichte aanpak

Diederik Samsom wil energietransitie betaalbaar maken met...

De energietransitie van woningen en gebouwen moet volgens Diederik Samsom worden betaald uit de energierekening. Leningen moeten vriendelijker worden, en warmtepompen en maatregelen als dubbelglas 20 procent goedkoper. Dat kan volgens hem met een wijkgerichte aanpak.

Woningeigenaar leent liever voor 'losse warmtepomp' dan voor nul-op-de-meter

Woningeigenaar leent liever voor 'losse warmtepomp' dan voor...

Ruim vijf jaar geleden ging het Nationaal Energiebespaarfonds van start. Vanuit dit fonds kunnen woningeigenaren tegen een lage rente geld lenen voor energiebesparende maatregelen in hun huis. Inmiddels blijkt dat ze daarbij vooral in 'losse maatregelen' zoals een warmtepomp investeren, en afzien van een lening voor het 'NOM' maken van hun woning.

´Woningeigenaren wachten bij verduurzaming op de overheid´

´Woningeigenaren wachten bij verduurzaming op de overheid´

Bijna de helft van de Nederlandse woningbezitters is niet van plan om binnen vijf jaar zijn of haar woning te verduurzamen. De belangrijkste reden daarvoor is dat ze niet weten welke financiële regelingen ze vanuit de overheid kunnen verwachten. Dit blijkt uit het onderzoek 'Verduurzaming: een heilig huisje in aanbouw?' van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Financiering helpt overstap naar gasloos wonen

Financiering helpt overstap naar gasloos wonen

De Rabobank gaat zijn klanten helpen bij het gasloos maken van hun woning. De bank biedt daarvoor de abonnementsservice van THE FCTR E aan. Deze service is gericht op warmtepompen en andere apparaten, waardoor huizenbezitters zelf niet hoeven te investeren. Theo Harms, verantwoordelijk voor duurzaam wonen bij de Rabobank, en Joris Jonker, co-founder van THE FCTR E, beantwoorden elke zeven vragen over de samenwerking. Tekst: Uko Reinders

Woninggebonden financiering voor verduurzamen eigen huis

Woninggebonden financiering voor verduurzamen eigen huis

Als eerste Nederlandse gemeenten starten Bergen (NH) en Dalfsen samen met De Woonpas een pilot waarbij woningeigenaren volledig worden ontzorgd bij de verduurzaming van hun eigen woning. Onderdeel van de pilot, die op 1 mei start, is de woninggebonden financiering van verduurzamingsmaatregelen.

Banken eisen groener energielabel bij financiering vastgoed

Banken eisen groener energielabel bij financiering vastgoed

<strong>De Rabobank gaat minimaal energielabel C verplicht stellen voor nieuwe financieringen van commercieel vastgoed. De bank heeft de ambitie om binnen 10 jaar de hele portefeuille te vergroenen. Eerder kwamen ING en ABN AMRO met vergelijkbare, duurzame maatregelen. </strong>