nieuws

‘Warmtepomp die aan geluidsnorm voldoet is niet per se duurder’

Markt

Brancheverenigingen en warmtepompleveranciers hadden de afgelopen maanden kritiek op de nieuwe geluidsnorm die in 2020 ingaat. De norm zou te streng zijn, prijsopdrijvend werken, en niet in lijn zijn met EU-regels. Walter van Leeuwen, vice president sales van groothandel Solar Nederland, is het daar niet mee eens: “Een goede warmtepomp hoeft niet duurder te zijn om toch aan de nieuwe geluidsnormen te voldoen.”

‘Warmtepomp die aan geluidsnorm voldoet is niet per se duurder’

“We hebben zelfs voor de nieuwe geluidsnorm de warmtepompen al op voorraad”, stelt Van Leeuwen. Daarmee verwijst hij naar een exclusieve distributieovereenkomst die de technische groothandelsonderneming Solar Nederland heeft getekend met de Duitse Viessmann Group. Door deze deal wordt de Viessmann Vitocal-warmtepomp ook beschikbaar op de Nederlandse markt. Volgens Solar Nederland is deze warmtepomp “de meest geluidsarme installatie”.

Kritische geluidsgrens

De Viessmann Vitocal heeft de kwalificatie ’fluisterstil’ gekregen na een test die is uitgevoerd door Wärmepumpe DE, een onafhankelijk Duits laboratorium dat het concept van ’Viessmann Advanced Accoustic Design’ aan de tand voelde. Volgens Solar Nederland halen de buitenunits van de de meeste fabrikanten de kritische 35 dB(A)-grens op circa 12 meter, terwijl de nieuwe buitenunit van Viessmann deze waarde al op een afstand van drie meter bereikt. De Vitocal valt in energie- en efficiëntieklasse A++ en is ook verkrijgbaar in een monobloc-uitvoering. Doordat alle componenten daarbij in één kast zijn ingebouwd, is voor installatie van die variant geen F-gassencertificaat nodig.

‘Omgevingsgeluid al veel langer een thema’

“Wij zijn erg blij met deze samenwerking”, aldus Walter van Leeuwen. “Dankzij het Viessmann-assortiment bieden we een compleet pakket warmtepompen die als enige voldoen aan alle geluidsnormen.” Boudewijn van de Graaf, managing director van Viessmann Nederland, vult hem aan: ”Viessmann heeft 40 jaar ervaring in het produceren van warmtepompen, en omgevingsgeluid is voor ons al veel langer een thema. We hebben in eigen huis een ontwerp- en productiefaciliteit waardoor we zelf de optimale geluidsarme omkasting kunnen realiseren. Future proof dus, ook voor Nederland. De geluidsnorm van morgen is ons warmtepompmodel van vandaag.”

 > Leestip:
Voorgestelde wijziging Bouwbesluit omvat geluidseisen buitenunits

Reageer op dit artikel