nieuws

‘Nokverdamper’ voor warmtepompen: buitenunit zonder geluidsproductie

Markt

Een mogelijk struikelblok bij de toepassing van een lucht/water-warmtepomp is de plaatsing van de buitenunit. Niet iedereen is gecharmeerd van het uiterlijk van deze ‘plastic doos met ventilator’, en daarnaast is mogelijke geluidsoverlast een veel besproken onderwerp. De website Cobouw publiceerde onlangs een artikel over een alternatief buitenunit-ontwerp: de ‘nokverdamper’.

‘Nokverdamper’ voor warmtepompen: buitenunit zonder geluidsproductie

Eigenlijk is de nokverdamper een langgerekte buitenunit die in de nok van een zadeldak past – mits dat dak een flinke luchtspouw heeft zodat er voldoende lucht langs de verdamper stroomt. Daardoor is er geen ventilator nodig om de luchtstroom op gang te brengen. Dat scheelt in de geluidsproductie; als daar klachten over optreden, is de ventilator meestal de boosdoener.

Energie-efficiënt door ontbreken ventilator

De ‘nokverdamper’ is ontwikkeld door ontwerpbureau Tegnis en bouwbedrijf VolkerWessels. Bij een pilotproject werd volgens Tegnis ook op een windstille dag nog een debiet van 3.200 kuub per uur gemeten. Volgens het bedrijf voldoet de nokverdamper voor een warmtepomp met een vermogen van 6 tot 10 kW. Bij een buitentemperatuur tot -11 graden kan er voldoende verwarming en warm tapwater mee worden geproduceerd, zonder elektrische bijstook. Als er iets meer wind staat en er ‘trek’ in de spouw ontstaat vergroot dat direct de luchtstroom, met een hogere COP als gevolg. Doordat de buitenunit geen hulpenergie nodig heeft voor een ventilator, werkt het systeem sowieso energie-efficiënt.

De nokverdamper is inmiddels toegepast bij een aantal proefprojecten binnen het programma Stroomversnelling. Daarbij zijn ook andere innovaties ingezet. Het volledige artikel over de nokverdamper en deze andere vindingen is te lezen op de website van Cobouw.

Reageer op dit artikel