nieuws

Daikin introduceert eerste monobloc hybride/add-on warmtepomp met R32

Markt

De nieuwe Monobloc Hybride/Add-on warmtepomp van Daikin, die samen met Intergas is ontwikkeld, biedt volgens de fabrikant een energiezuinige oplossing voor zowel renovatie- als nieuwbouwtoepassingen. De hybride warmtepomp gaat uit van de juiste balans tussen elektriciteit- en gasverbruik, rekening houdend met de hoogte van de energieprijzen en de buitentemperatuur.

Daikin introduceert eerste monobloc hybride/add-on warmtepomp met R32

Voor een lagere energierekening is het essentieel om de energieprijzen nauwgezet in de gaten te houden. Dat is volgens Daikin precies wat de Daikin Intergas Monobloc Hybride/Add-on warmtepomp doet. De nieuwe lucht/water-warmtepomp biedt een hybride- of add-on oplossing die kostenefficiënt verwarmen met een lagere CO₂-uitstoot mogelijk maakt. De warmtapwatervoorziening verloopt daarbij via de gasketel.

Speciaal voor Nederlandse renovaties

Het compacte, stille 4kW-buitendeel in monobloc-uitvoering is volgens de fabrikant speciaal ontwikkeld voor de Nederlandse renovatiemarkt. De Hybride-warmtepomp werkt in combinatie met een nieuwe meegeleverde CW4 (28 kW) of CW5 (32 kW) cv-ketel van Intergas; de Add-on-versie van de warmtepomp biedt een bivalente oplossing waarbij wordt aangehaakt bij een bestaande cv-ketel, ongeacht het merk. De hydromodule is bovenop het buitendeel  geïntegreerd, waardoor hij weinig ruimte in beslag neemt en geschikt is voor plaatsing op bijvoorbeeld balkons.

‘Vervangingsmarkt van de cv-ketel’

“Dit is een ideale oplossing voor de vervangingsmarkt van de cv-ketel”, aldus Jeroen Peeters, manager Heating bij Daikin. “De cv-ketel kan daarbij een belangrijke rol behouden terwijl er toch al tot 50 procent op gasverbruik wordt bespaard. Daarnaast vergt het een lage investering, wordt gebruikgemaakt van bestaande afgiftesystemen en is de installatie erg eenvoudig. Een gat in de verduurzamingsmarkt, als je het mij vraagt. Zeer interessant ook voor woningbouwverenigingen, woningcorporaties en VVE’s”.

Balans tussen het gas- en elektriciteitsverbruik

De Daikin Intergas Monobloc Hybride-warmtepomp, die geïntegreerd is met een cv-ketel, levert volgens Daikin het hele jaar uitstekende prestaties en hoog comfort, door optimaal gebruik te maken van een mix van warmtepomp- en hr-technologie. Het systeem schakelt automatisch tussen de warmtepomp en de cv-ketel – of gebruikt een combinatie daarvan, en kiest slim voor de meest efficiënte verwarmingsmodus om de juiste balans te creëren tussen het verbruik van gas en elektriciteit. De consument betaalt daarbij de laagste prijs voor de gebruikte energie (zoals hieronder aangegeven met de blauwe lijn).

Lagere CO₂-uitstoot

Door automatisch de beste technologie (cv-ketel of warmtepomp) op basis van de actuele energieprijzen en warmtevraag te kiezen, wordt een significant lagere CO₂-uitstoot bewerkstelligd dan bij een standaard cv-ketel. Als het systeem in de warmtepompmodus staat, wordt de CO₂-uitstoot volgens Daikin zelfs teruggebracht tot nul.
Daarbij wordt gebruikgemaakt van koudemiddel R32 om de impact op het milieu van de warmtepomp verder te verkleinen. R32 heeft een veel lager Global Warming Potential (GWP: 675) dan andere koudemiddelen. Het koudemiddel bevindt zich in een afgesloten circuit in het buitendeel. Omdat al het koudemiddel buitenshuis wordt opgeslagen, is er geen risico op lekkage in de woning.

Geen F-gaslicentie vereist

Dankzij de wateraansluitingen tussen de buiten- en binnendelen kan de verwarmingsinstallateur deze systemen eenvoudig installeren,  zonder F-gascertificering. Bestaande radiatoren en leidingen hoeven niet noodzakelijkerwijs te worden vervangen, waardoor de investeringskosten beperkt blijven. Er kan worden gewerkt met de bestaande cv-ketel of met de nieuwe Hybride-ketel van Intergas, die optimaal samenwerkt met de Daikin-warmtepomp. Het 4KW-buitendeel in monobloc-uitvoering is geschikt voor gebruik bij buitentemperaturen tot -15  °C en is voorzien van meerdere antibevriezingsvoorzieningen.
De Daikin Intergas Monobloc Hybride / Add-on warmtepompen (A++) komen in aanmerking voor een bedrag van van 1.600 euro in het kader van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Meer informatie: Daikin

Reageer op dit artikel