nieuws

Hoge SCOP nieuwe warmtepomp Hitachi door Kiwa bevestigd

Markt

De warmtepompen van Hitachi hebben sinds kort een Kiwa-kwaliteitsverklaring. De onafhankelijke test van Kiwa wees uit dat de nieuwe lucht/water-warmtepomp van 6 kW een SCOP van 6,488 heeft.

Hoge SCOP nieuwe warmtepomp Hitachi door Kiwa bevestigd

Hitachi kwam naar eigen zeggen ook op de SCOP van 6,488 uit. “Het is naar de markt toe overtuigender als een onafhankelijke partij deze waarde bevestigt”, zegt Pierre-Rene Milz. Als country manager van de joint-venture Hitachi Air Conditioning en Johnson Controls is hij verantwoordelijk voor de afzet van Hitachi in Nederland. Ook het testcentrum in de fabriek van Hitachi in Spanje is door Kiwa gecertificeerd.

Kiwa-verklaring voor Nederland

Volgens Milz wordt de Kiwa-verklaring alleen in Nederland erkend. Voor andere Europese landen moet het hele proces van certificering per land worden doorlopen. “Daarmee zijn we nu bezig. Dat is belangrijk om te kunnen bewijzen hoe goed onze producten zijn, zoals met de SCOP van 6,488, wat uniek is in de markt. Ik verwacht dat concurrenten niet geloven dat onze SCOP zo hoog is”, zegt Milz. De hoge SCOP moet volgens Milz een extra boost geven aan de groei van de afzet. “Die vindt nu al plaats in ‘double digits’. Daarmee willen we doorgaan om uiteindelijk een van de marktleiders te worden.’’

‘Geweldig moment’ voor HD Klimaatsystemen

De Kiwa-kwaliteitsverklaring werd op 5 februari op de Bouwbeurs-stand van Hitachi- importeur HD Klimaatsystemen officieel overhandigd. Ernst Vossers, commercial manager van Kiwa gaf de verklaring aan Vincent Heijnen, algemeen directeur van HD Klimaatsystemen. Het was voor Heijnen naar eigen zeggen een geweldig moment. “We zijn hier een jaar mee bezig geweest.” Heijnen had zijn boormachine meegenomen, zodat hij de Kiwa-verklaring meteen in de stand kon ophangen.

Ook andere warmtepompen hoge SCOP

“Dat de warmtepompen in de Kiwa-metingen zo sterk uit de bus kwamen, komt niet als een verrassing voor Heijnen. “Onze eigen metingen komen hiermee overeen. Ook de andere warmtepompen uit de nieuwe serie hebben een vergelijkbare hoge SCOP”, aldus Heijnen die vanaf nu de Kiwa-cijfers communiceert. “Dat schept vertrouwen in de markt en zal ons helpen om ons grote doel te bereiken: een van de marktleiders worden in Nederland.” Volgens Heijnen zijn er meerdere eigenschappen van Hitachi die helpen om dat doel te bereiken, zoals service en installatiegemak. “We hebben bijvoorbeeld één buitendeel om te combineren met alle binnendelen en één standaard hoofdprint voor alle binnendelen. Ook de eenvoudige bediening is een pluspunt voor de eindgebruiker” aldus Heijnen.

Meten volgens eisen NEN 7120

Volgens Ernst Vossers van Kiwa hebben de meeste grote warmtepompleveranciers in Nederland al een Kiwa-verklaring voor hun producten. “Wij meten conform de norm NEN 7120. De resultaten worden vervolgens in bepaalde rekensoftware gestopt om de SCOP te berekenen. Deze vermelden wij op een Kiwa kwaliteitsverklaring. Het is de taak van de fabrikant om deze kwaliteitsverklaring bij BCRG in te dienen. BCRG zorgt voor het bijhouden van de geldigheid van de verklaringen.”

 

Reageer op dit artikel