nieuws

Trane introduceert nieuwe warmtepomp

Markt

De nieuwe City-serie van Trane omvat twee koelmachines en één warmtepomp. De systemen, alle drie ontwikkeld voor toepassing in utiliteitsgebouwen of gebruik in industriële processen, hebben volgens de fabrikant een 38 procent hoger deellastrendement dan vereist volgens Ecodesign.

Trane introduceert nieuwe warmtepomp

De systemen in de City-lijn hebben een vermogen onder de 400 kW en maken gebruik van het koudemiddel R1234ze, dat een GWP heeft van minder dan 1 (meer over de betekenis van de term GWP is te lezen in de gratis white paper Basiskennis Koudemiddelen). De duurzaamheid van de City-systemen wordt daarnaast vergroot doordat ze gebruik kunnen maken van hernieuwbare energie, aardwarmte en afvalwater. Volgens Trane zijn ze daarmee de ‘ideale oplossing’ voor efficiënte verwarming en koeling van onder andere kleine commerciële gebouwen.

Hoogtemperatuur-warmtepomp

De City-serie van Trane bestaat zoals gezegd uit twee koelmachines en een warmtepomp. De warmtepomp in de serie is de  Trane City Booster. Deze water/water-warmtepomp is ontworpen om warm water van 50 tot 80 °C te leveren, voor toepassingen zoals hoogtemperatuurverwarming, sanitair warm water, stadsverwarming en warmteterugwinningscascades. De City Booster haalt energie uit afvalwater of aardwarmte bij 5 tot 30 °C.

Inverters en schroefcompressortechnologie

Vóór de lancering van City-lijn waren kleine commerciële gebouwen aangewezen op scrollcompressortechnologie. Met de nieuwe lijn kan hier een combinatie van inverters en schroefcompressortechnologie voor worden ingezet, met een seizoensgebonden efficiencywinst die volgens Trane 28 procent bedraagt. “De City-producten voldoen aan de uiteenlopende behoeften van klanten (…)”, stelt Jose La Loggia, vicepresident en algemeen directeur van Trane in Europa. “De combinatie van Trane-technologie, het gebruik van hernieuwbare energie en afvalwaterbronnen, en een koudemiddel met een GWP van bijna nul leveren ongeëvenaarde bedrijfsprestaties.”

> Leestip: Op het congres ‘Future proof klimaattechniek’ staan alle ontwikkelingen rond de klimatisering van gebouwen centraal.

> Leestip: In de gratis aan te vragen Marktgids Warmtepompen 2019 staan alle relevante marktpartijen die actief zijn met betrekking tot warmtepompen in de woningbouw en utiliteit.

Reageer op dit artikel