nieuws

Kleine warmtepomp zonder buitenunit is ‘oplossing voor Nederlandse woningbouw’

Markt

Met de introductie  van een kleine lucht/water-warmtepomp zonder buitenunit biedt Enzavu naar eigen zeggen een ‘betaalbare en eenvoudig te installeren oplossing’ voor typisch Nederlandse woningbouw. Het apparaat, de NAv5AI, kan zowel standalone (all-electric) als hybride (met een hr-ketel) worden toegepast.

Kleine warmtepomp zonder buitenunit is ‘oplossing voor Nederlandse woningbouw’

De nieuwe warmtepomp is volgens Enzavu ‘het antwoord’ op de uitnodiging van Diederik Samsom, onderhandelaar voor het Klimaatakkoord, aan bedrijven om een kleiner en hybride systeem op de markt te brengen. Het bedrijf spreekt over een ‘stadswarmtepomp’ die fors kan bijdragen aan de doelstelling om Nederlandse woningen te verduurzamen.

‘Behoefte aan compacte warmtepomp’

Nederland telt 7,7 miljoen woningen waarvan 83 procent een woonoppervlakte heeft van minder dan 150 m³. In de steden heeft 80 procent van de woningen zelfs een woonoppervlakte van minder dan 100 m³, rekent Enzavu voor. De conclusie luidt dat er grote behoefte is aan een compacte warmtepomp voor kleinere woningen. De nieuwe stadswarmtepomp speelt hier volgens het bedrijf op in, doordat hij speciaal is ontwikkeld voor typisch Nederlandse woningbouw en de vraag naar verwarming en tapwater in zulke woningen.

Geen buitenunit nodig

De NAv5AI-warmtepomp kan als standalone-systeem worden ingezet, maar ook in een hybride opstelling naast een bestaande of nieuwe gasketel. De afmetingen van de warmtepomp zouden vergelijkbaar zijn met die van een standaard hr-ketel. Een opmerkelijk kenmerk van de lucht/water-warmtepomp is dat hij zonder buitenunit werkt. De warmtepomp onttrekt via twee luchtaansluitingen door het dak of de gevel zijn energie aan de buitenlucht. Hierdoor wordt geluidsoverlast voor de buren voorkomen en zijn er ook geen esthetische issues rond de plaatsing van een buitenunit, aldus de leverancier. Dankzij de toepassing van een fluisterstille invertercompressor voldoet de installatie aan alle geluidsnormen voor binnenruimten.

‘Grote stappen in verduurzaming’

Volgens de leverancier wordt de warmtepomp volledig uit componenten van A-merken samengesteld, zoals Danfoss, Carell en Toshiba. Verder wordt gebruikgemaakt van de nieuwste techniek, zoals Digital Inverter- en EXV technologie, EC-ventilatoren en een geavanceerde digitale regeling. Volgens Enzavu kan de warmtepomp snel worden geïnstalleerd, waardoor bijvoorbeeld woningcorporaties er grote stappen mee kunnen maken in de verduurzaming van hun woningvoorraad. Inmiddels onderzoekt de gemeente Groningen de mogelijkheden voor toepassing van de warmtepomp. Verder werkt Enzavu samen met Duurzaam Bouwloket, onder andere voor toepassing in monumentale woningen in de binnensteden van Amsterdam en Leiden.

> Leestip: ‘Er moet een Nederlandse warmtepomp komen’, aldus Diederik Samsom.

> Leestip: Het geluid van de buitenunit van warmtepompen wordt steeds meer een aandachtspunt.

> Leestip: Een vastgoedverhuurder heeft onderzoek gedaan naar drie manieren om woningen te ‘verduurzamen’.

> Leestip: Een energiebedrijf en een woningcorporatie willen op grote schaal hybride warmtepompen toepassen in Oldenzaal.

Reageer op dit artikel