nieuws

Toshiba introduceert nieuwe warmwatermodule voor VRF-systemen

Markt

Toshiba heeft een warmwatermodule geïntroduceerd voor VRF–systemen. Het SHRM-e VRF-systeem kan binnen één koelcircuit tegelijkertijd koelen en verwarmen. Met de nieuwe warmwatermodule kan het VRF-systeem worden gecompleteerd met een volgens de fabrikant ‘stabiele, energiezuinige en duurzame’ warmwatervoorziening. 

Toshiba introduceert nieuwe warmwatermodule voor VRF-systemen

De SHRM-e is ontwikkeld als VRF-oplossing voor gecombineerd koelen en verwarmen in (middel)grote gebouwen. Dankzij de nieuwe warmwatermodule kan het SHRM-e systeem voortaan ook tapwater van 80 °C of hoger leveren, zelfs tijdens koelcycli. Warmteterugwinmogelijkheden en twee Twin Rotary-compressoren zorgen er volgens Toshiba voor dat het systeem tot 25 procent minder energie gebruikt. De oneindig variabele invertergestuurde regeling stuurt voortdurend de snelheid van de compressoren bij. Hierdoor wordt een temperatuur gerealiseerd die optimaal op de wensen en eisen van de gebruiker is afgestemd.

Grote volumes tapwater

De productie van warm water biedt niet alleen uitkomst voor sanitaire tapwatervoorzieningen, maar ook voor vloerverwarming, radiatoren en reinigings-, afvalverwerkings- en cateringdoeleinden. Als voorbeelden van toepassing noemt Toshiba scholen, kantoren, winkels, sportscholen, zwembaden, en grootschalige ‘leisure’-locaties zoals hotels en resorts. In alle gevallen gaat het om gebouwen waarin enerzijds verschillende klimaatbehoeften gelden en anderzijds een groot volume aan warm tapwater wordt gevraagd, bijvoorbeeld voor douches, zwembaden en keukens.

Eenvoud en flexibiliteit

De warmwatermodule is leverbaar in meerdere uitvoeringen. Er is een versie met 8 of 16 kW om een middelhoge watertemperatuur (25 tot 40 °C) te realiseren, en een 14 kW-versie voor een hogere watertemperatuur (50 tot 80 °C). De warmwatermodules van Toshiba presteren het hele jaar door bij een buitentemperatuurrange van -25 tot +40 °C. Ze kunnen op afstand worden bediend en zijn compact gebouwd (70 x 90 x 32 cm voor de hoogtemperatuur-module, 58 x 40 x 25 cm voor de middelhoogtemperatuur-uitvoering). Daarnaast zijn ze licht in gewicht; ze wegen respectievelijk 97 en 20 kilogram. Volgens de fabrikant is installatie daardoor betrekkelijk eenvoudig. Tot slot zijn de modules flexibel in te bouwen, dankzij maatwerkmogelijkheden in ontwerp, configuratie van hydraulische componenten, compatibiliteit met componenten van derden, en de vrijheid om grote leidinglengtes toe te passen.

De warmwatermodule van Toshiba wordt – net als de VRF-systemen van deze fabrikant – gedistribueerd door Intercool.

> Tip: Lees meer over de productie van warm tapwater in deze gratis white paper over dit onderwerp.

Reageer op dit artikel