nieuws

Alklima breidt programma warmtepompen uit met water/water-systeem

Markt

Alklima breidt programma warmtepompen uit met water/water-systeem

Alklima heeft de CRHV Mitsubishi Electric water/water-warmtepomp voor binnenopstelling geïntroduceerd. Deze grondgebonden warmtepomp onttrekt zijn energie uit open of gesloten bronsystemen.

De warmtepomp wordt als kant-en-klare module met een vermogen van 60 kW geleverd. Zestien modules kunnen regeltechnisch in cascade-opstelling worden geschakeld, zodat een vermogen van maximaal 960 kW wordt bereikt. Toepassingen van de CRHV zijn voornamelijk te vinden in de utiliteitsbouw, maar de warmtepomp komt ook tot zijn recht in andere omgevingen met een grote warmtapwatervraag.

Geen elektrische bijverwarming
De CRHV-warmtepomp van Mitsubishi Electric maakt uitsluitend gebruik van invertertechniek, waardoor exacte vermogensafstemming mogelijk is. Het systeem is in staat om op uiterst efficiënte wijze warm water te realiseren, met een maximale temperatuur van 65°C – zonder daarbij gebruik te maken van elektrische bijverwarming. Aan de zijde van het koudemiddel kent het systeem een gesplitst circuit met een kleine inhoud. Hierdoor kan bij calamiteiten volledige systeemuitval worden voorkomen.

Backup- en roulatiefunctie
De CRHV-warmtepomp staat volgens Alklima garant voor hoge betrouwbaarheid, dankzij de beproefde technologie van Mitsubishi Electric. Naast de back-upfunctie aan de koudezijdige kant kent de regeling ook een intelligente cascade-aansturing. Wanneer binnen een systeemcascade-opstelling een storing optreedt, zullen de overige systemen automatisch bijspringen om het gevraagde vermogen te blijven leveren. Verder kent het systeem ook een intelligente draaiurenverdeling, waardoor alle systemen binnen de cascade-opstelling evenveel lasturen krijgen. Daarmee is een optimale levenscyclus voor de componenten van de units verzekerd.

Uitvoering
De afmetingen van de nieuwe CRHV zijn bescheiden, mede dankzij aan de efficiënte warmtewisselaar met gering drukverlies. Het installatieoppervlak van een warmtepomp-unit bedraagt daardoor niet meer dan 0,72 m2. Voor de regeling van de warmtepomp kan gebruik worden gemaakt van de PAR-W21MAA-controller. Hiermee kunnen maximaal 16 units op afstand worden bestuurd.

Ook lucht/water-warmtepomp
Naast de CRHV biedt Alklima met de CAHV ook een serie lucht/water-warmtepompen van Mitsubishi Electric. Deze worden geleverd in monobloc-uitvoering met een vermogen van 45 kW. Door tot 16 units in cascade met elkaar te koppelen, ontstaat een systeem met een vermogen van maximaal 720kW. De CAHV is een systeem voor buitenopstelling.Hij genereert warm water met een temperatuur van 70°C bij een  buitentemperatuur tot -10°C. Zelfs bij buitentemperaturen van -20°C levert de CAHV – dankzij de flash-gas injectietechniek – nog warm water met een temperatuur van 65°C. Deze warmtepomp is daarmee bij uitstek geschikt voor de productie van warm (tap)water in woningbouw en utiliteit.

Meer informatie: www.alklima.nl

Reageer op dit artikel