nieuws

Nieuw opslagsysteem helpt TenneT aan ultrasnelle frequentieregeling

Markt

Nieuw opslagsysteem helpt TenneT aan ultrasnelle frequentieregeling

Om beter voorbereid te zijn op de toename van zonne- en windenergie, wil netwerkbeheerder TenneT plotselinge frequentieschommelingen in het hoogspanningsnet veel sneller kunnen dempen. Een belangrijke stap is afgelopen week gezet, met de ingebruikname van een innovatief opslagsysteem. Daarmee levert opslagspecialist S4 Energy flexibel vermogen en ontstaan mogelijkheden voor het realiseren van ‘virtuele energiecentrales’.

Met het nieuwe opslagsysteem levert S4 Energy verschillende diensten aan TenneT. De installatie heeft voldoende capaciteit om primair reserve- en regelvermogen te leveren. “Daarnaast leveren we met deze installatie een heel nieuw type dienst: grote vermogensimpulsen om plotselinge frequentieschommelingen de kop in te drukken”, zegt Dominique Becker Hoff, projectdirecteur bij S4 Energy.

“Zon en wind vragen om snelheid”
Voor TenneT wordt het steeds belangrijker om plotselinge frequentieschommelingen te kunnen gladstrijken, aldus Danny Klaar, manager System Operations International Development bij TenneT. “Wind- en zonne-energie zijn afhankelijk van het weer. Ook hebben we te maken met veel wisselingen in elektriciteitshandel over de landsgrenzen heen. Daardoor ontstaan vaker kortdurende frequentievariaties. Een belangrijk voordeel van deze installatie is de snelheid waarmee in zulke situaties energie opgeslagen en weer op het net gezet kan worden.”

Vliegwiel en batterij
De installatie in Almelo dankt zijn flexibiliteit aan een combinatie van opslagtechnologieën. Becker Hoff: “Onze KINEXT-vliegwieltechnologie kan voor kortere perioden instantaan vermogen leveren, zonder capaciteitsverlies. De batterijsystemen hebben een grotere capaciteit maar degraderen snel als ze veel en vaak wordt aangesproken. De twee vullen elkaar dus perfect aan. Via de KINEXT-unit kunnen we met dit systeem continu vermogen leveren; bij langdurige frequentieafwijkingen kan de batterij ingeschakeld worden. Daardoor gaan de batterijen langer mee en heeft het systeem een gegarandeerde levensduur van meer dan 10 jaar.”

Virtuele energiecentrales
“Het is een unieke combinatie, die getuigt van innovatiekracht”, vindt Klaar. Volgens hem biedt het concept ook kansen om het aandeel van duurzame energie verder te laten groeien. “Op termijn gaan de klassieke energiecentrales verdwijnen. Daar komen meerdere, kleinere energieproducenten voor terug, met name zonne- en windparken. Door die met dit type opslag te combineren en optimaal in te regelen, kun je als het ware ‘virtuele centrales’ creëren.

Steun Energiefonds Overijssel
Het belang van dit type opslag voor de verduurzaming van de energievoorziening wordt ook onderstreept door het Energiefonds Overijssel, dat de installatie mede heeft gefinancierd. Het Energiefonds Overijssel investeert in projecten die een substantiële bijdrage leveren aan de doelstelling van de provincie om in 2023 20% van de gebruikte energie duurzaam op te wekken.

Reageer op dit artikel