nieuws

Deense gemeenschap kiest voor ‘made-in-Holland’ warmtenet

Markt

Deense gemeenschap kiest voor ‘made-in-Holland’ warmtenet

Net ten zuiden van Kopenhagen wordt in Denemarken Permatopia gerealiseerd: een visionaire combinatie van wonen, landbouw en natuur. Er worden 90 woningen, een gezamenlijke boerderij en voorzieningen gebouwd, volgens de principes van de ‘permacultuur’: met hernieuware energie, circulariteit en zelfredzaamheid. De off-grid gemeenschap wordt verwarmd met aardwarmte.

De bodemgebonden warmtepomp zal worden aangedreven door een windturbine en is aangesloten op warmteopslag in de grond, zodat de bewoners het hele jaar door warm water hebben.

Nederlands leidingwerk
Bij het project worden voorgeïsoleerde ‘Flexalen’-leidingen van het Nederlandse bedrijf Thermaflex ingezet, voor zowel het warmtenet als voor de drinkwatervoorziening. Het Flexalen-systeem is Cradle to Cradle Certified, wat betekent dat er geen materialen voor zijn gebruikt bij de productie die schadelijk zijn voor het milieu, en dat de waardevolle grondstoffen gemakkelijk kunnen worden teruggewonnen voor hergebruik. Toekomstige bewoners van Permatopia, zoals Kaj Hansen, onderstrepen het belang van het gebruik van circulaire materialen. “Het is belangrijk de beperkte middelen op onze planeet te behouden, en te denken aan onze toekomstige generaties.”

Lichtgewicht
Prefab Flexalink – een plug&play buisverbinding – en goede projectplanning garanderen een snelle en eenvoudige installatie. De netwerkdelen zijn duidelijk gelabeld per woning en worden op volgorde geleverd. Vergeleken met een stalen netwerk zijn door dit flexibele lichtgewicht systeem significant minder lasverbindingen op de bouwplaats nodig. Steven Zoega, van installateur John Jensen VVS: ” Het lichte gewicht van Flexalen vermindert de kans op fysieke klachten. Ons werk wordt een stuk aangenamer, doordat alles op maat gemaakt is. En door de flexibiliteit besparen wij veel tijd bij de aanleg.”

Reageer op dit artikel