nieuws

‘Bouwsector moet 1.000 gebouwen per dag verduurzamen’

Markt

‘Bouwsector moet 1.000 gebouwen per dag verduurzamen’

De bouwsector moet meters maken om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. De Dutch Green Building Council (DGBC) komt hiervoor met een Deltaplan. Volgens de netwerkorganisatie moeten tot 2050 1.000 gebouwen per dag verduurzaamd worden.

DGBC presenteerde haar Deltaplan op 28 september tijdens de Dutch Green Building Week. Een week lang stond het thema ‘meters maken voor het klimaat’ centraal. De bouwsector moet hard aan de slag om internationale klimaatafspraken in 2050 te halen. Daarbij gaat het om CO₂-reductie en hernieuwbare energie.

Grote uitdaging
Het DGBC-Deltaplan maakt duidelijk dat de bouwsector voor een grote uitdaging staat. Zo moeten alle gebouwen op het vereiste duurzaamheidsniveau komen in 2050. Dit betekent een verduurzaming van 1.000 gebouwen per dag (32,25 jaar × 365 dagen = ca 11.000 dagen × 1000 gebouwen = 11 miljoen gebouwen – red.). Kantoren moeten bijvoorbeeld teruggaan naar 50 kWh/m² hernieuwbare energie op de meter. Het Deltaplan geeft hiermee invulling aan het vervolg van het Energieakkoord. In 2018 werkt DGBC het Deltaplan verder uit.

C-label en BENG
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert overheidsbeleid uit om de gebouwde omgeving te helpen verduurzamen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door kennisdeling en routeplanners rond het verplichte C-label voor kantoren in 2023. Of rond de verduurzaming tot bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Daarnaast biedt RVO.nl gebouweigenaren mogelijkheden voor financiële ondersteuning.

Bron: RVO.nl.

Reageer op dit artikel