nieuws

‘Aantal warmtepompen in Europa passeert de 10 miljoen’

Markt

‘Aantal warmtepompen in Europa passeert de 10 miljoen’

Uit het nieuwste statistische overzicht van de European Heat Pump Association blijkt dat in 2016 de verkoop van warmtepompen in Europa voor het derde jaar op rij is gegroeid. Naar verwachting zal de ‘installed base’ van in gebruik zijnde warmtepompen de grens van 10 miljoen stuks passeren, zo maakte Thomas Nowak, directeur-generaal van de EHPA gisteren bekend tijdens de Heat Pump Summit 2017 in Neurenberg. 

De Europese warmtepompmarkt profiteert enerzijds van de florerende bouwsector, en anderzijds van de groeiende vraag naar hernieuwbare energie energie-efficiëntie. Het resultaat is een groei van 12 procent, oftewel zo’n 1 miljoen warmtepompen in 2016, zo meldt het net gepubliceerde Market and Statistics Report 2017.

Energetische bijdrage
Volgens de data in het rapport hebben deze nieuwe warmtepompen in 2016 gezorgd voor:

    • 33.2 GW aan opslagcapaciteit
    • 16.2 TWh opgewekte bruikbare warmte
    • 6 TWh elektriciteitsgebruik
    • 2.6 Mt vermeden CO2-emissies
    • 13.1 TWh finale energiebesparing

Kostenbesparing op energie
Experts voorspellen volgens de EHPA een continue jaarlijkse groei van het aantal geplaatste warmtepompen van 15 procent, Dat betekent dat de ‘installed base’ in de komende 6 tot 7 jaar zal verdubbelen, en dat dit vervolgens in 2030 wederom het geval zal zijn. Deze ‘organische groei’ leidt tot een kostenbesparing op energie van 36 procent in 2030. Als de technologie wordt doorontwikkeld en de voorwaarden in de markt veranderen, kan die besparing zelfs nog groter worden.

‘Koolstofvrij Europa’
Het zijn ronkende cijfers, maar er hoort volgens de EHPA een kanttekening bij: zelfs deze enorme groei in het aantal warmtepompsystemen in Europa is nog onvoldoende om de verwarmings- en koelingsector ‘koolstofvrij’ te krijgen. “We hopen daarom dat de uitkomsten van ons rapport ertoe leiden dat de verwachtingen verder worden opgeschroefd en dat er hogere en er meer ambitieuzere doelstellingen komen, zowel bij beleidsmakers als in de industrie”, aldus een verklaring van de EHPA, die eerder dit jaar initiatiefnemer was van DecarbHeat.

Consistent langetermijnbeleid
Om toekomstige ontwikkelingen in een stroomversnelling te krijgen, moeten beleidsmakers hun steun uitspreken voor warmtepomptechnologie als een van de centrale factoren in de energietransitie, zo stelt de EHPA. Daarnaast kan consistent langetermijnbeleid ervoor zorgen dat de industrie zijn investeringen in R&D, productiecapaciteit en trainingen uitbreidt. Dit zal leiden betere, kostenefficiënte en concurrerende warmtepompsystemen die aan de verwachtingen van eindgebruikers voldoen. “Het het zijn noodzakelijke inspanningen om Europa koolstofvrij te maken”.

Het volledige rapport kan tegen betaling worden besteld via de website van de EHPA. Binnenkort geven we op deze website een inkijkje in de Nederlandse cijfers.

> Leestip: deze zomer interviewden we Thomas Nowak over de redenen waarom de EHPA het voortouw nam in DecarbHeat.

Reageer op dit artikel