nieuws

‘Forse groei wereldmarkt voor warmtepompen’

Markt

‘Forse groei wereldmarkt voor warmtepompen’

De Building Services Research and Information Association (BSRIA) heeft onlangs een reeks rapporten gepubliceerd over de laatste trends in de wereldmarkt voor warmtepompen. Hieruit blijkt onder andere dat de markt voor lucht/water-systemen in 2016 een waarde vertegenwoordigde van 4,117 miljard dollar: 24 procent meer dan het jaar ervoor.

Dit resultaat is voornamelijk te danken aan de Chinese markt, waarin de omzet steeg met 45 procent. Dit is het gevolg van een aantal maatregelen die de Chinese overheid heeft geïmplementeerd om luchtvervuiling te bestrijden.  BSRIA verwacht dat deze specifieke markt de komende jaren verder door zal groeien.

Groei Europese markt stagneert

De Europese markt voor lucht/water-systemen kende in 2016 een relatieve terugval. Na een groei van 13 procent in 2015 groeide de markt afgelopen kalenderjaar met ‘slechts’ 6,3 procent. Leveranciers wijten de groeivertraging aan de algemene verkiezingen die in een aantal landen plaatsvonden, waardoor er onzekerheid heerste over het langetermijnbeleid. De lage olieprijs was een andere factor die het succes van de warmtepomp heeft gedrukt. Toch toont de – relatief beperkte – groei dat warmtepompen, met name in de nieuwbouw-woningsector steeds populairder worden. Ongeveer een kwart van de een miljoen in 2016 in Europa gerealiseerde nieuwe woningen is uitgerust met een warmtepomp, aldus het rapport.

Bron: IIR/IIF.

Reageer op dit artikel