nieuws

‘Enorm potentieel voor energiebesparing in gebouwde omgeving blijft ongebruikt’

Markt

‘Enorm potentieel voor energiebesparing in gebouwde omgeving blijft ongebruikt’

Uit onderzoek van Ecofys, in opdracht van het Deense Danfoss, blijkt dat EU-burgers ongeveer 67 miljard euro aan energiekosten kunnen besparen en ongeveer 156 miljoen ton CO2-emissie kunnen voorkomen door het optimaliseren van energiegebruik in gebouwen. Dit komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van 82 miljoen auto’s. Tot nu toe blijft dit enorme potentieel onbenut.

Gebouwen zijn energievreters, en ongeveer driekwart van de Europese woningvoorraad fungeert niet energie-efficiënt, zo stelt het Ecofys-rapport. De grootste hoeveelheden energie worden voor verwarmings- en ventilatiesystemen, verlichting en tapwaterproductie gebruikt, gezamenlijk bekend als technische gebouwsystemen. Werken deze systemen niet efficiënt, dan is er sprake van verspilde energie.

Flexibiliteit op het energienet

Uit de Ecofys-studie komt naar voren dat het energiegebruik van technische gebouwsystemen met ongeveer 30 procent kan worden verminderd als er een optimalisatieslag wordt gemaakt. In combinatie met digitale technologie en verbeterde gebouwbeheersystemen zou hiermee ongeveer 15 procent van de EU-doelstelling met betrekking tot energie-efficiëntie kunnen worden bereikt. Behalve voor energie- en emissiereducties zorgen geoptimaliseerde technische gebouwsystemen ook voor flexibiliteit op het energienet. Door intelligente integratie in domoticasystemen (BACS) kunnen ze een actief deel van het energiesysteem uitmaken. Een positief bijeffect op de werkgelegenheid is dat een optimalisatieslag in de EU tot de realisatie van zo’n 300.000 nieuwe banen kan leiden, aldus het onderzoeksrapport.

Het Ecofys-rapport kan hier worden gedownload (in pdf-formaat)

>Leestip: Eerder stelde Uneto-VNI dat een volledig CO2-neutrale gebouwde omgeving al in 2030 kan worden gerealiseerd.

Reageer op dit artikel