nieuws

Brochure over de praktijk van bijna-energieneutrale woningbouw

Markt

Brochure over de praktijk van bijna-energieneutrale woningbouw

In opdracht van de bij het Lente-akkoord aangesloten partijen zijn in 2016 enkele woningconcepten getoetst aan de voorgenomen BENG-eisen (Bijna EnergieNeutraal Gebouw). Hoe scoren deze concepten? Waar zitten knelpunten en welke verbeterpunten zijn er? Een onlangs uitgebrachte brochure bevat de belangrijkste leerpunten uit de onderliggende onderzoeksrapporten, naast veel praktijkvoorbeelden.

Vanaf 1 januari 2021 moeten nieuwbouwwoningen ‘bijna energieneutraal’ zijn. Dat is vertaald in BENG-eisen, die in de plaats komen van de huidige energieprestatiecoëfficiënt (EPC). In BENG wordt de energieprestatie uitgedrukt in drie indicatoren:

• de energiebehoefte van het gebouw
• het primair fossiele energiegebruik
• het aandeel hernieuwbare energie

BENG plaatst de hele bouwkolom voor grote uitdagingen. Van begin tot eind moet het proces van ontwikkelen, ontwerpen, bouwen en opleveren opnieuw worden doordacht. Bouwpartijen die klaar willen zijn voor de toekomst, doen er goed aan zich nu al op het nieuwe stelsel voor te bereiden. De brochure ‘Woningbouw volgens BENG’ geeft hier een handvat voor. Hij kan hier worden gedownload of online worden ingezien.

>Leestip: Eind vorig jaar gaf de Branchevereniging van Nederlandse Architectenbureaus aan dat de vraag naar BENG-bouw “nog te beperkt is”.

Reageer op dit artikel