nieuws

Subsidie stimuleert huiseigenaren om eigen woning te isoleren

Markt

Subsidie stimuleert huiseigenaren om eigen woning te isoleren

I

n vijf maanden tijd hebben ruim 10.000 huiseigenaren subsidie aangevraagd voor woningisolatie. Wie twee of meer isolatiemaatregelen neemt, kan ongeveer 20 procent van de investeringskosten aan subsidie krijgen. Uit onderzoek blijkt dat de investeringskosten in isolatie vaak als drempel worden ervaren; subsidie kan mensen daar overheen helpen. 

Binnen de overheidscampagne ‘Energie besparen doe je nu’ is 60 miljoen euro subsidie beschikbaar. In de eerste fase is 30 miljoen aan subsidie-aanvragen ingediend; onlangs ging de tweede ronde van de campagne van start.

Veel woningen matig geisoleerd

In bijna alle huizen in Nederland is wel iets aan isolatie gedaan. Veel oudere huizen, gebouwd vóór 1992, zijn echter maar gedeeltelijk of matig geïsoleerd. In veel gevallen ontbreekt met name isolatie van de gevel en de vloer. In ruim 1 miljoen koopwoningen is nog geen spouwmuurisolatie aanwezig, en in bijna 2 miljoen geen vloerisolatie. Het verbeteren van woningisolatie past in het beleid van de overheid om de CO2-uitstoot te verlagen; bovendien scheelt het in de energie/stookkosten en levert het meer comfort op.

Isoleren levert meer op dan gedacht

Uit onderzoek blijkt dat mensen vaak opzien tegen investeren in isolatie: ‘te duur, geen geld, lange terugverdientijd’. Tegelijkertijd weten eigenaren niet goed wat woningisolatie kost en schatten ze de besparing die het oplevert veel te laag in. Bij besparing door spouwmuurisolatie noemen ze bijvoorbeeld vaak maar de helft van het correcte bedrag. Gemiddeld kost spouwmuurisolatie 2.100 euro, terwijl het een besparing oplevert van 550 euro per jaar. Vloerisolatie kost gemiddeld 1.800 euro, de besparing bedraagt 210 euro per jaar.

Via de website Energiebesparendoejenu.nl kunnen huiseigenaren snel en eenvoudig bekijken wat isolatie kost en bespaart voor hun type woning. Op de site staat ook welke mogelijkheden er zijn voor subsidie en lenen.

Reageer op dit artikel