nieuws

DWA: ‘Woningen zonder gasaansluiting meestal goedkoper uit’

Markt

DWA: ‘Woningen zonder gasaansluiting meestal goedkoper uit’

In opdracht van Stedin heeft ingenieursbureau DWA een onderzoek uitgevoerd naar de vraag wat het afschaffen van de aansluitplicht voor gas betekent voor de portemonnee van de koper van een nieuwbouwhuis. De conclusie van DWA: nieuwbouwwoningen kunnen prima zonder een gasketel gebouwd worden. De bewoners zijn financieel beter af en het milieu is ermee geholpen.

DWA heeft onderzocht wat de verschillen zijn in maandlasten en de totale kosten over een bepaalde periode (‘total cost of ownership’) tussen een woning die met een gasketel wordt gebouwd en een gasloze woning die wordt verwarmd met een warmtepomp. Voor zes woningtypen is de business case vanuit het perspectief van de bewoner doorgerekend.

Lagere kosten voor bijna alle woningtypen

De berekeningen laten zien dat voor vijf van de zes woningtypen de maandlasten van een nieuwbouwwoning zonder aansluiting op het gasnet gelijk of lager zijn dan voor een woning met een gasketel en aansluiting op het gasnet. Hierbij is gerekend met de totale kosten voor de bewoner (hypotheeklasten, onderhoudskosten, energiekosten) op basis van een periode van 15 jaar (de levensduur van een gasketel). Alleen de galerijwoning scoort iets minder goed, maar het verschil is minimaal. Wordt gerekend over een periode van 30 jaar, dan geldt dat de kosten voor alle woningtypen lager zijn.

Afschaffen van aansluitplicht

Volgens DWA is het belangrijk om op te merken dat de berekeningen zijn uitgevoerd vanuit de huidige situatie. Er is dus gerekend met de huidige kosten van energie, energiebelastingen, investeringskosten en (fiscale) subsidies. De studie bevat ook een gevoeligheidsanalyse, waaruit blijkt dat bijvoorbeeld bij een hogere gasprijs de business case voor gasloos bouwen nog rendabeler wordt. In het onderzoek is collectieve verwarming, zoals stadswarmte, niet meegenomen.
Het onderzoek laat zien dat de all-electric oplossing in de meeste situaties een goed alternatief is voor een woning op gas. In sommige situaties kunnen collectieve verwarmingssystemen een goed alternatief zijn voor de all-electric oplossing. Op basis van het onderzoek pleit Stedin ervoor om de aansluitplicht voor gas bij de behandeling van de Wet Voortgang Energietransitie te schrappen.

Het onderzoeksrapport ‘Kostenvergelijking van de alternatieven voor aardgas in nieuwbouwwoningen’ is te vinden op de website van DWA.

>Leestip: Eind vorig jaar werd al duidelijk dat de overheid aanstuurt op het schrappen van de aansluitplicht voor aardgas.

Reageer op dit artikel