congres

Markt

Aftrapbijeenkomst themagroep ‘Gasloze nieuwbouw’

Aftrapbijeenkomst themagroep ‘Gasloze nieuwbouw’

Eerder dit jaar werd door overheden en netbeheerders de ‘Green Deal Aardgasvrije Wijken’ ondertekend om de ontwikkeling van aardgasvrije wijken te bespoedigen. Nieuwe wijken zouden geen nieuwe aardgasinfrastructuur meer moeten krijgen, en het ligt ook niet voor de hand dat netbeheerders nog fors investeren in bestaande gasnetten. ‘Gasloos’ moet in de meeste gevallen de nieuwe realiteit voor nieuwbouw worden.

Die ontwikkeling roept vragen op, zoals ‘wat zijn de opties’ en ‘wat gaat dat kosten?’ Een nieuwe ZEN-themagroep wil deze vragen beantwoorden (ZEN is sinds 2015 het vervolgprogramma van de partijen in het Lente-akkoord: Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM, NVB en de minister van BZK). Het doel van deze themagroep is een  brochure of factsheet te publiceren met opties – en een kostenoverzicht – voor gasloze nieuwbouwwoningen. Daarnaast wil men praktijkvoorbeelden documenteren, samen met RVO.nl en betrokkenen van de Green Deal aardgasvrije wijken.

Eerste bijeenkomst

Op 27 juni vindt de eerste bijeenkomst van de nieuwe ZEN-themagroep plaats. Deelname aan deze bijeenkomst staat open voor professionals die (ruim) ervaring hebben met gasloze nieuwbouw-woningprojecten. De bijeenkomst wordt gehouden bij RVO in Utrecht, de gespreksleider is Claudia Bouwens (programmaleider Lente-akkoord).

Agenda
15.00 uur Welkomstwoord Claudia Bouwens, en voorstelrondje.
15.10 uur Presentatie eerste opties op een rijtje, plus eerste inzichten na (korte) analyse gasloze projecten door een onderzoeker.
15.40 uur Welke vragen/wensen leven er bij de deelnemers? Waar is meer focus op gewenst in onderzoek/brochure/factsheet? Opzet vervolgonderzoek, verzamelen praktijkprojecten.
16.45 uur Afspraken op een rijtje.
17.00 uur Einde.

Aanmelden
Aanmelden voor de eerste bijeenkomst van de themagroep Gasloze Nieuwbouw is mogelijk door een formulier in te vullen.

Reageer op dit artikel