nieuws

“ISDE-aanpassing ten gunste van kleine warmtepompvermogens is slechte zaak”

Geen categorie

“ISDE-aanpassing ten gunste van kleine warmtepompvermogens is slechte zaak”

Afgelopen zomer werd het ISDE-subsidiebedrag voor warmtepompen met een klein vermogen (<3,5 kW) verhoogd, en dat voor een hoger vermogen (>3,5 kW) verlaagd. Een meerderheid van de lezers van http://www.vakbladwarmtepompen.nl lijkt dit geen goed besluit te vinden. De afgelopen maand werd massaal op een poll over dit onderwerp gestemd.

Ruim 420 websitebezoekers gaven hun mening over de volgende stelling:
“Sinds juli is de ISDE-subsidie voor warmtepompen met een klein vermogen (<3,5 kW) verhoogd, en die voor een hoger vermogen (>3,5 kW) verlaagd. Een goede zaak?”

Meerderheid kritisch over wijziging
Van de deelnemers aan de poll gaf 21 procent aan het met de stelling eens te zijn (want ‘de keuze voor een onnodig overgedimensioneerde warmtepomp moet worden ontmoedigd’). Volgens 38 procent van de deelnemers is de ISDE-wijziging echter geen goede zaak. Deze groep geeft aan dat de wijziging het minder aantrekkelijk maakt om ook in grotere woningen voor een warmtepomp te kiezen. 36 procent van de poll-deelnemers geeft aan dat vermogen helemaal geen rol zou moeten spelen. Volgens hen verdient iedere warmtepomp evenveel subsidie. Tot slot stelde 7 procent van de deelnemers dat de ISDE-regeling moet worden afgeschaft omdat hij een eerlijke marktwerking verstoort. De uitslag in een klein overzicht opgesomd:

Aandeel deelnemers Reactie op stelling
7 % ‘ISDE moet worden afgeschaft’
21 % ‘Eens met ISDE-wijziging; hij gaat overdimensionering warmtepompen tegen’
36 % ‘Vermogen zou helemaal geen rol mogen spelen bij ISDE-toekenning’
38 % ‘Oneens met ISDE-wijziging; warmtepompen worden minder aantrekkelijk voor grote woningen’

Totaal aantal deelnemers: 420

Nieuwe stelling
Inmiddels staat een nieuw stelling klaar. Tijdens het Nederlands Warmtepomp Congres 2017 dat onlangs plaatsvond, werd onder andere gediscussieerd over de rol die hybride warmtepompen kunnen spelen binnen de energietransitie. Voor- en tegenstanders gingen daarbij onder andere in debat over de vraag of hybride warmtepompen een constructieve ‘tussenoplossing’ (of zelfs eindoplossing) kunnen vormen binnen de transitie van fossiele naar duurzame woningverwarming. De nieuwe stelling waarop kan worden gereageerd, luidt:

‘Hybride warmtepompen vormen een prima tussenoplossing in de transitie naar ‘all electric’.

Wat vindt u? We zijn benieuwd naar uw mening!

Reageer op dit artikel