nieuws

Ierland: van turf naar warmtepompen

Geen categorie

Ierland: van turf naar warmtepompen

Warmtepomptechnologie is in heel Europa in opkomst. Dat bleek onlangs al uit cijfers van de European Heat Pump Association, en het werd afgelopen week ook geïllustreerd door de regering van Ierland. Ierse huiseigenaren die voor een warmtepomp kiezen, komen voortaan in aanmerking voor een forse subsidie, terwijl de staatssteun voor fossiele energiedragers wordt afgebouwd. Stevige maatregelen, in een land dat tot voor kort verslaafd leek aan ‘fossiel’.

De afbouw van steun voor fossiele energiedragers is misschien wel het meest opmerkelijke onderdeel uit de plannen die Denis Naughten, minister van Klimaat, afgelopen week ontvouwde. De meeste van de 5 miljoen inwoners van Ierland beschouwen steenkool en olie nog altijd als gangbare energiedragers voor woningverwarming; in de supermarktfolders staat turf – een van de meest vervuilende brandstoffen – regelmatig bij de weekaanbiedingen. Voor een land dat zo verknocht is aan ouderwetse fossiele verwarmingsbronnen, is het een hele stap dat het gebruik van de meest vervuilende koolsoort (‘smoky coal’) wordt verboden en dat subsidies voor de vervanging van olie- of gasketels worden afgeschaft. Daarnaast overweegt de overheid om landeigenaren te compenseren als ze stoppen met het afsteken (en verkopen) van turf.

Verdeling van snergiedragers voor ruimteverwarming in de Ierse woningvoorraad (percentages)

Verdeling van energiedragers voor ruimteverwarming in de Ierse woningvoorraad (percentages).

Subsidiebedragen
Volgens minister Naughten leiden deze maatregelen niet alleen tot een reductie in de uitstoot van broeikasgassen, maar hebben ze ook effect op de gezondheid van mensen. Het gebruik van oliekachels en het stoken van turf zorgt in veel dorpen en steden voor ernstige luchtvervuiling; volgens de Ierse overheid sterven gemiddeld vier mensen per dag aan luchtvervuiling.
Voor wat het subsidiegedeelte van de plannen betreft, kunnen huiseigenaren vanaf april 2018 een bijdrage tot 3.500 euro krijgen voor plaatsing van een lucht/water-warmtepomp (waar in Ierland een investering van 8.000 tot 9.000 euro mee is gemoeid). Zoals gemeld komt de subsidie op het vervangen van een olie- of gasketel te vervallen; in plaats daarvan wordt de subsidie voor het plaatsen van een thermostaat verhoogd tot 700 euro, en komt ook woningisolatie in aanmerking voor een hoger bedrag.

Kostenbesparing voor huishoudens
Volgens de Heat Pump Association of Ireland wordt niet alleen het milieu geholpen door de keuze voor een warmtepomp, maar ook de portemonnee van Ierse woningbezitters. Een gemiddeld Iers gezin is voor woningverwarming en tapwaterproductie met behulp van een olieketel ongeveer 2.700 euro per jaar kwijt, terwijl de energiekosten voor een warmtepomp ongeveer 1.100 euro bedragen. Als die berekening klopt, verdient de investering in een warmtepomp zich dankzij de nieuwe subsidieregeling terug in minder dan vier jaar.

Reageer op dit artikel