nieuws

‘De Energieproeftuin’: bijzonder woningverbeteringproject in Zwolle

Geen categorie

‘De Energieproeftuin’: bijzonder woningverbeteringproject in Zwolle

Deze maand starten woningcorporatie deltaWonen en bouwbedrijf Trebbe met de aanpak van 46 woningen in de wijk Berkum in Zwolle. Omdat het om een bijzonder woningverbeteringsproject gaat, gebeurt dit onder de speciale naam ‘De Energieproeftuin’. In de negen woningblokken worden verschillende combinaties van energiebespaarders, energieopwekkers en energieopslagmethoden getest, met als doel de meest optimale combinatie te vinden.

“Onze ambitie na 2020 gaat veel verder dan dat alle woningen een label B hebben”, aldus Evert Leideman, directeur-bestuurder van deltaWonen. “Een volgende stap is alle woningen gasloos of energieneutraal. Daarop sorteren voor met deze pilot.”
Antje de Groot-Schuttert, directeur van Trebbe Oost & Noord vult aan: “We staan in Nederland voor een enorme verduurzamingsopgave. Het is fantastisch dat wij in dit project van deltaWonen de kans krijgen te ervaren wat écht werkt: voor de energierekening en voor de bewoners.”

Verschillende combinaties
Er worden verschillende combinaties van zonnepanelen, methodes voor energieopslag en isolatiemogelijkheden toegepast. Zo worden er accu’s, warmtepompen en speciaal isolerend glas geplaatst. Het energiegebruik wordt gemonitord, zodat kan worden beoordeeld welke combinatie het beste resultaat oplevert. Criteria hierbij zijn kosten, plaatings-, onderhouds- en gebruikersgemak, energiebesparing en energiebewustwording. Volgens de initiatiefnemers zijn de woningen in Berkum ‘uitermate geschikt’ voor dit project, omdat het om identieke woningen gaat die allemaal zijn gebouwd in de jaren 60. Dit maakt de resultaten goed vergelijkbaar. Vanaf januari 2018 zullen alle aangebrachte maatregelen worden gemonitord.

Minimaal label B
Landelijk is er de ambitie om ervoor te zorgen dat alle woningen in 2020 gemiddeld een B-label hebben. DeltaWonen gaat verder in deze ambitie: in 2024 moet haar woningvoorraad niet gemiddeld, maar minimaal een energielabel B hebben. De woningen in de wijk Berkum hebben op dit moment allemaal een label E, F of G, en zijn dus niet erg energiezuinig. Na de woningverbetering hebben alle woningen een A+, A++ of zelfs A+++ label. Met deze energieproeftuin kijken deltaWonen en Trebbe naar eigen zeggen ‘vooruit’: “Uiteindelijk willen we toe naar een gasloze en energieneutrale woningvoorraad. Deze pilot biedt de kennis waarmee we naar die ambitie kunnen toewerken.”

Samenwerking
DeltaWonen, Trebbe en installatiebedrijf Loohuis deden het afgelopen jaar uitvoerig onderzoek naar verschillende verduurzamingsmethoden. Daarbij is ook een vertegenwoordiging van bewoners betrokken. De 46 woningen worden in december opgeleverd. Medio oktober organiseren deltaWonen en Trebbe samen een symposium om ook met collegacorporaties, –bouwers en andere partners stil te staan bij de mogelijkheden en ontwikkelingen om bestaande sociale huurwoningen te verduurzamen.

Reageer op dit artikel