nieuws

Grote bouwers willen verbod op woning met gasketel

Geen categorie

Grote bouwers willen verbod op woning met gasketel

Het kabinet moet aardgasloze nieuwbouw zo snel mogelijk verplichten. Dat is de mening die bouwers zoals Ballast Nedam en Dura Vermeer, zoals is te lezen in een artikel in Cobouw. Volgens de bouwers gaat de aangekondigde wetswijziging van minister Kamp te weinig opleveren. “Grootste probleem is dat gemeenten het niet kunnen afdwingen.”

 

 

Ketelloze samenleving
Nooit meer een radiator? Nooit meer een gasleiding in uw woning? Kunt u het zich voorstellen? En toch is de ketelloze samenleving in 2050 een feit. Over niet minder dan 33 jaar is de cv-ketel verbannen. Amsterdam is er ijverig mee, maar ook steden zoals Utrecht, Huizen en Eemnes spraken onlangs uit dat ze van nu af aan alleen nog maar nieuwe woningen zonder aansluiting op aardgas willen toestaan. Ze lopen daarmee vooruit op nieuwe regels van minister Kamp. Per 1 januari 2018 wil hij de verplichte gasaansluiting bij nieuwbouw schrappen uit de Woningwet. En gemeenten krijgen de regie. “Dat kunnen ze dan wel roepen, maar nog altijd nauwelijks afdwingen”, weet Onno Dwars, commercieel directeur bij Ballast Nedam. “Ook niet als de aansluitplicht is komen te vervallen.”

Verbod op gasaansluitingen nieuwbouw

Onbegrijpelijk, vindt Dwars. Hij vreest voor kapitaalvernietiging. “Als er geen verbod komt, blijven netwerkbeheerders nieuwe gasleidingen aanleggen. Maar die gaan veertig jaar mee. Nu al weet je, dat je daar een keer spijt van gaat krijgen.” Volgens Dwars moet er snel een algeheel verbod komen op gasaansluitingen bij nieuwbouw. Gelijke monniken, gelijke kappen: “Als je als overheid zegt, iedereen moet dat doen, dan gaat iedereen dat ook doen en volgt de acceptatie van zelf. Als de overheid de klimaatdoelen serieus neemt, is het essentieel dat je de Woningwet aanpast. Het aanscherpen van de epc (energieprestatie coëfficiënt) is mede een succes, omdat de overheid daarachter zat.”

Lees meer over de visie van bouwers op de ketelloze samenleving in het Cobouw-artikel.

Reageer op dit artikel