nieuws

Amsterdammers krijgen subsidie voor sloop van hun gaskraan

Geen categorie

Amsterdammers krijgen subsidie voor sloop van hun gaskraan

Vanaf 1 september kunnen huiseigenaren in Amsterdam subsidie aanvragen als ze de gasaansluiting uit hun huis laten verwijderen. Het college van B en W van de hoofdstad trekt hier 5 miljoen euro voor uit. Wie de gasaansluiting uit zijn huis laat halen en zijn huis voortaan middels een stadswarmteaansluiting, warmtepomp of ander systeem verwarmt, kan daar maximaal 5.000 euro voor krijgen.

Amsterdam wil de CO₂-uitstoot drastisch verminderen en daarom in 2050 volledig aardgasloos zijn. Daarvoor moeten ruim 350.000 woningen overgaan van aardgas naar duurzame verwarming en elektrisch koken. In dat kader krijgen nieuwbouwwijken in de hoofdstad al geen gasaansluiting meer.

‘Mensen in beweging zetten’

De plannen van de gemeente waren in eerste instantie met name gericht op woningcorporaties, maar met de nieuwe subsidieregeling wil men ook particuliere huiseigenaren over de streep trekken. Marten Grupstra, woordvoerder van wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid), stelt in de Volkskrant dat de subsidie is bedoeld om de energietransitie ‘zo groots mogelijk aan te pakken’. Behalve woningcorporaties en ondernemers moeten ook burgers mee gaan doen, zo stelt hij. “5 miljoen euro is natuurlijk niet genoeg om iedereen van het aardgas te halen, maar het is een begin. Het motiveert mensen om erover na te denken en zet ze in beweging”, aldus Grupstra.

> Leestip: Eerder kwam uit onderzoek naar voren dat veel Nederlanders geen idee hebben van wat ‘aardgasloos wonen’ betekent.

Reageer op dit artikel