nieuws

Riothermie voor het eerst bij Nederlandse school toegepast

Geen categorie

Riothermie voor het eerst bij Nederlandse school toegepast

Het Vellesan College in IJmuiden gaat als eerste school in Nederland warmte en koude onttrekken aan een riothermiesysteem. Door warmte uit rioolwater te hergebruiken met behulp van een warmtepomp, kan de school gasloos worden verwarmd.

Behalve voor verwarming kan riothermie ook zorgen voor koeling, doordat afvalwater in de zomer een relatief lage temperatuur heeft ten opzichte van de buitenlucht. Volgens het Frisse Scholenconcept is 19 graden Celsius de optimale temperatuur in een leeromgeving. Omdat het Vellesan College geen airconditioningsysteem had, werden de lokalen in de zomer veel warmer. Dankzij de aansluiting op riothermie moet dit probleem in de zomer van 2017 zijn opgelost.

Warmtewisselaar onttrekt warmte uit rioolwater

Om warmte of koude uit afvalwater te hergebruiken voor klimaatbeheersing, zijn bij de school rioolbuizen vervangen door riothermiebuizen die zijn voorzien van een geïntegreerde warmtewisselaar. Deze warmtewisselaar neemt warmte of koude uit het rioolwater over, waarna hij naar de school wordt getransporteerd. Om het gebouw van warmte te voorzien, waardeert een warmtepomp de temperatuur op, waarna het warme water via buffervaten wordt aangeboden aan het klimaatsysteem van het gebouw.
Begin 2017 moet de installatie klaar zijn om te worden ingeregeld. Vanaf maart moet het systeem operationeel zijn, waarna tot eind 2018 het rendement wordt gemonitord.

>Leestip: Hergebruik van warmte uit afvalwater is niet nieuw. Zo bouwde Eneco vijf jaar geleden bij Delft een energiestation met een warmtepomp die warmte uit effluent (afvalwater in een zuiveringsstation) gebruikt voor de verwarming van een complete woonwijk.

Reageer op dit artikel