nieuws

Kabinet neemt maatregelen tegen ongelukken met koolmonoxide in gasinstallaties

Geen categorie

Kabinet neemt maatregelen tegen ongelukken met koolmonoxide in gasinstallaties

Om ongelukken met koolmonoxide te voorkomen mogen – als het aan minister Blok (Wonen) ligt – vanaf 2019 alleen erkende bedrijven met vakbekwaam personeel nog cv-ketels en warmwatertoestellen op gas aanleggen en onderhouden. Dat geldt ook voor de buizen voor luchttoevoer en rookgasafvoer. Onder de nieuwe regelgeving kunnen verschillende erkenningsregelingen vallen, waarin eisen worden gesteld aan bedrijven en personeel.

Een en ander staat in een brief van minister Blok (Wonen) aan de Tweede Kamer. De installatiebranche en consumentenorganisaties zijn voorstander van een dergelijke wettelijke verplichting. Het voorkomen van ongelukken met koolmonoxide weegt volgens hen zwaarder dan de iets hogere eenmalige kosten bij installatie van een cv-ketel (zo’n 2 procent, ongeveer 45 euro) en een iets duurder onderhoudscontract (4,50 euro per jaar).

Erkenningsregelingen, kwaliteitsbewaking en bijscholing

Minister Blok verwacht dat de wettelijke verplichting vanaf 2019 van kracht kan worden. De tussenliggende tijd is nodig voor het vastleggen van wetgeving, het opzetten van erkenningsregelingen, het verbeteren van de kwaliteitsbewaking door bedrijven en het bijscholen van monteurs. In de branche zijn ongeveer 18.000 installatiebedrijven actief met 34.000 monteurs; 12.000 bedrijven zijn eenmanszaken. Voor consumenten moet duidelijk zijn welke bedrijven erkend zijn, bijvoorbeeld via een logo en via een website.

In februari start een campagne om het publiek op de gevaren van koolmonoxide te wijzen. Het aanschaffen van een koolmonoxidemelder kan ongelukken voorkomen.

>Leestip: Eerder besloot het kabinet dat de verplichting tot een aardgasaansluiting bij nieuwbouwwijken komt te vervallen.

Reageer op dit artikel