nieuws

Hermitage Amsterdam en Hortus Botanicus aangesloten op één warmte-koudebron

Geen categorie

Hermitage Amsterdam en Hortus Botanicus aangesloten op één warmte-koudebron

Donderdag 27 oktober is het vooruitstrevende duurzaamheidsproject Tussen Kunst en Kas van de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus officieel in werking gesteld. Na een jaar voorbereiding en uitvoering, waarbij onder een metrotunnel door werd geboord om een 425 meter lange buis te kunnen plaatsen, gaan de twee instellingen hun warmte- en koudeoverschot delen, met grote energiebesparende resultaten.

Het project is door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen benoemd tot voorbeeldproject bij de nieuwe Beleidsnota Duurzaamheid Rijksmonumenten. In februari werd het bekroond met de Duurzaam Erfgoed Prijs 2016 van de Provincie Noord-Holland. Het afgelopen jaar hebben beide instellingen hard gewerkt aan de uitvoering van deze unieke samenwerking. Voor de 425 meter lange ondergrondse waterverbinding tussen beide instellingen moest 26 meter onder de Amsterdamse grond worden geboord. De geaccumuleerde bronwarmte in de warmte-koudeopslag van de Hermitage gaat via deze buis naar de Hortus, voor verwarming van de kassen. De Hortus levert gekoeld water aan de Hermitage voor een beter museumklimaat.

Tropische planten krijgen warmte-overschot

Aanleiding voor de samenwerking was de zoektocht van de Hermitage Amsterdam naar een oplossing voor het warmteoverschot in de wko. In het dagelijks gebruik bleek meer koeling dan verwarming nodig. Om die onevenwichtigheid op te lossen, ging de Hermitage op zoek naar partners. De ideale partner bleek zich op een paar honderd meter afstand te bevinden: de kassen van de Hortus hebben juist een forse warmtebehoefte voor hun (sub)tropische planten.

De Hermitage Amsterdam is een dependance van de State Hermitage Sint-Petersburg en wil inspireren, verrijken en bovendien reflectie bieden met kunst en geschiedenis. De Hortus Botanicus Amsterdam uit 1638 is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. Oorspronkelijk was de Hortus een medicinale kruidentuin, opgericht in 1638 door het Amsterdamse stadsbestuur.

Klik hiervoor meer informatie over het project.

Reageer op dit artikel