nieuws

Marktonderzoekers voorspellen wereldwijde top 5 warmtepompleveranciers 2016-2020

Geen categorie

Marktonderzoekers voorspellen wereldwijde top 5 warmtepompleveranciers 2016-2020

Marktonderzoeksbureau Technavio heeft een rapport gepubliceerd waarin de vijf warmtepompleveranciers staan die de komende vier jaar naar verwachting toonaangevend zijn. Het rapport somt ook 46 andere leveranciers op die tijdens deze periode invloed op de markt zullen uitoefenen.

De top vijf van warmtepompleveranciers in de wereldwijde markt zijn volgens Technavio (op alfabetische volgorde) Carrier, Daikin, Danfoss, Mitsubishi Electric en NIBE.

Groeivraag in continentale klimaatzones

Warmtepompen voor woonhuizen hebben volgens Technavio typisch een prestatiecoëfficiënt (COP) tussen 2,0 en 4,5, en een koelenergie-efficiëntie (EER) tussen 2,5 en 4,0, wat betekent dat verwarming en koeling ongveeer even efficiënt verlopen. Afgezien van zonne-energie vormen warmtepompen de enige verwarmingsbron met een COP van meer dan 1, waardoor ze de meest efficiënte ruimteverwarmingsoptie zijn. Warmtepompen zijn vooral interessant in continentale klimaatzones. De vraag naar warmtepompsystemen zal in de prognoseperiode (21016-2020) dan ook vooral uit deze regio’s afkomstig zijn, zo verwachten de onderzoekers.
Hoewel de warmtepompverkoop in Europa aantrekt, blijft Azië de wereldmarkt domineren. In waarde uitgedrukt had Japan in 2015 nog altijd de grootste warmtepompmarkt, gevolgd door China. Binnen de EU blijft Duitsland het land met het grootste aantal warmtepompen, gevolgd door Frankrijk.

> Lees meer over bijzondere ontwikkelingen in de Belgische warmtepompmarkt

Reageer op dit artikel