nieuws

Kritiek op plannen van minister Blok over EPV

Geen categorie

Kritiek op plannen van minister Blok over EPV

Verhuurders die hun woningen tot een (bijna) nul-op-de-meter woning renoveren, mogen vanaf 1 september een energieprestatievergoeding van hun huurders vragen. Maar lang niet iedereen is enthousiast over het plan van minister Blok van Wonen en minister Van der Steur van Veiligheid.

De angel zit in het feit dat ook woningen met een aardgasaansluiting voor deze regeling in aanmerking zullen komen. “Voorwaarde is dat het huis zo veel duurzame energie opwekt dat er elektriciteit terug gaat naar het net. Op die manier wordt het verbruik van aardgas dan gecompenseerd. Hierover loopt tot 11 september een openbare internetconsultatie.”

‘Dit artikel ondermijnt initiatief Stroomversnelling’

Het netwerk Stroomversnelling denkt dat de minister het paard achter de wagen spant, aldus Vakblad Cobouw. “Als dit artikel wordt opgenomen in de AMVB ondermijnt dit het initiatief van Stroomversnelling om grootschalig sociale huurwoningen met hernieuwbare energie tot nul-op-de-meter woningen te renoveren.”

Politiek stelt kritische vragen aan minister

Een dag voordat de regeling in werking trad, berichtte Stroomversnelling ‘Stroomversnelling mordicus tegen uitbreiding EPV’. Het netwerk streeft er namelijk naar woningen zonder gasaansluiting.  Ook vanuit de politiek zijn er kritische vragen aan de minister gesteld.

Energiebesparende maatregelen in combinatie met energie-opwekkende voorzieningen

Bij een nul-op-de-meter woning worden energiebesparende maatregelen gecombineerd met energieopwekkende voorzieningen, zoals zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen. Via de energieprestatievergoeding kan de verhuurder de forse investeringen in de huurwoning terugverdienen. Over de hoogte van de vergoeding moeten de verhuurder en de huurder het eens worden.
> Lees ook Energieprestatievergoeding voor nul-op-de-meter woning

Reageer op dit artikel