nieuws

Energielabel heeft effect op woningverkoop

Geen categorie

Energielabel heeft effect op woningverkoop

Het energielabel heeft een effect op de verkoop van woningen, blijkt uit nieuw onderzoek van TIAS VastgoedLAB. De onderzoekers pasten hiervoor een big-data-analyse toe door gegevens van RVO.nl te koppelen aan die van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Het energielabel geeft sinds 2008 aan hoe energiezuinig een kantoor-, woon- of ander gebouw is. In 2015 kregen alle Nederlandse woningen een voorlopig energielabel. Bij verkoop van hun woning moeten eigenaren dit voorlopig label omzetten naar een definitief label. Het idee is dat ze energiezuinige maatregelen nemen omdat een energielabel effect zou hebben op de verkoop van hun woning.

>> Lees ook China introduceert nieuwe energielabels
>> Lees ook Hoe zit het nu met het Energielabel voor woningen?

Energielabel

TIAS VastgoedLAB ging na of het energielabel daadwerkelijk effect heeft op de woningverkoop. Het bureau koppelde de transactiecijfers uit 2015 van de NVM aan de energielabelgegevens van RVO.nl. RVO.nl beheert deze gegevens op EP-online. Door de datakoppeling ontstond een uniek en gedetailleerd overzicht van maar liefst 82.829 verkochte woningen. Uit de analyse blijkt dat het energielabel een effect op de verkoopprijs heeft. Gunstig gelabelde doorsnee woningen werden verkocht tegen een hogere verkoopprijs van ongeveer 7.000 euro. Woningen met een ongunstig G-label drukten de transactieprijs gemiddeld met ruim 29.000 euro.

Verkoop

De resultaten laten volgens de onderzoekers ook zien dat de invoering van het energielabel een vlucht heeft genomen. Had in 2014 ongeveer 15 procent van de woningen een label, in 2015 was dat 76 procent. Verder blijkt dat het label de verkoop versnelt.

>> Lees meer in het onderzoeksrapport

 

Reageer op dit artikel