nieuws

Eerste Kamer akkoordeert vergoeding voor nul-op-de-meter woning

Geen categorie

Verhuurders die hun woningen tot een (bijna) energieneutrale woning of nul-op-de-meter woning renoveren, mogen vanaf een later tijdstip in 2016 een energieprestatievergoeding aan hun huurders vragen. 

Eerste Kamer akkoordeert vergoeding voor nul-op-de-meter woning

De Eerste Kamer heeft namelijk ingestemd met een wetsvoorstel van de ministers Blok (Wonen en Rijksdienst) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie).

Nul-op-de-meter

Bij zo’n woning worden energiebesparende maatregelen gecombineerd met energieopwekkende voorzieningen, zoals zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen. Via de energieprestatievergoeding kan de verhuurder de forse investeringen in de huurwoning terugverdienen. Over de hoogte van de vergoeding moeten de verhuurder en de huurder het eens worden.

Terugverdienen

De aangenomen wet geeft verhuurders meer zekerheid dat zij een deel van hun investeringen via de energieprestatievergoeding kunnen terugverdienen. De wet biedt daarnaast voor de huurder duidelijkheid over de redelijkheid van de vergoeding en de woonlasten na renovatie.

Energielabel B

In het Energieakkoord is afgesproken dat de sociale huurwoningen van woningcorporaties in Nederland in 2020 gemiddeld energielabel B hebben. Om dit te bereiken is vergaande renovatie nodig. De aangenomen wet is daarmee ook een stimulans voor innovatie en werkgelegenheid in de bouw.

Bron: Nieuwsbrief Rijksoverheid nr. 847

Reageer op dit artikel