nieuws

‘Let op subsidie aanvragen voor warmtepomp’

Geen categorie

‘Let op subsidie aanvragen voor warmtepomp’

De zogenaamde ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duuzame Energie) kan door de eindgebruiker zelf worden aangevraagd. Maar daarbij is het wél even opletten, waarschuwt subsidieadviseur Ramon IJzenbrink.

De subsidie is bedoeld om particulieren en bedrijven te stimuleren om apparaten zoals zonneboilers en warmtepompen te kopen.

 

Subsidie aanvragen voor warmtepomp

Zo is er een verschil tussen bedrijven en particulieren: bedrijven die een warmtepomp willen kopen en daarvoor subsidie willen ontvangen moeten de ISDE-subsidie van te voren aanvragen, dus nog voor er een overeenkomst is getekend. Particulieren kunnen juist alleen achteraf subsidie krijgen, indien ze al betaald hebben, op basis van een betalingsbewijs en een koopcontract. Maar hun aanvraag mag dan weer niet later dan drie maanden na betaling gedaan worden.

De regering stelde voor 2016 een bedrag van  70 miljoen euro ter beschikking voor de ISDE-subsidie. Op warmtepompen, zonneboilers en biomassaketels kunnen bedragen van 500 tot 2500 euro worden teruggevraagd. IJzenbrink: “Het aantal aanvragen is tot nu toe nog niet heel hoog, maar als die 70 miljoen is uitgekeerd vangen latere subsidieaanvragers bot.”

EPC-berekeningen

Een ander belangrijk aspect aan de subsidie is dat de aanvrager moet aantonen dat de nieuwe warmtepomp voor extra duurzaamheid zorgt. IJzenbrink:  “Je moet daarom twee EPC-berekeningen meesturen. De ene Energie Prestatie Coëfficient geeft aan dat je de norm met de huidige of ‘gewone’ installatie haalt, de tweede geeft aan dat je woning of bedrijf met de nieuwe installatie een betere EPC scoort.” Installateurs en EPC-adviseurs kunnen dergelijke berekeningen opstellen.

Bron: Bouwwebinar


TIP! Nederlands Warmtepompen Congres 2016

Tijdens het Nederlands Warmtepompen Congres 2016 op 7 juni geven experts antwoord op deze – en tal van andere – vragen, aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden. >> Meer informatie en aanmelden

Reageer op dit artikel