nieuws

Woningbouwtrends vertalen naar praktijk

Geen categorie

Woningbouwtrends vertalen naar praktijk

Eén van de sprekers op het Nederlands Warmtepomp Congres 2016 op 7 juni is Prof. Dr. Ir. Jos Lichtenberg, hoogleraar bouwinnovatie TU Eindhoven en innovatieconsultant bij diverse bedrijven. Hij vertaalt de markttrends in de (woning)bouw en visies naar praktische toepassingen van warmtepompen.

Energiebesparing en nieuwe inzichten met betrekking tot duurzaamheid zijn daarbij belangrijke factoren, maar Lichtenberg gaat ook in op gezondheid en comfort in woningen en bouw- en renovatieconcepten die op deze thema’s inspelen.

Bouwconcept

Voor de keuze voor warmtepompen en het specifieke type is volgens Lichtenberg belangrijk om eerst na te gaan of ze in de toekomstige bouw- en renovatieconcepten met bijbehorende businessmodellen passen. Concepten zoals Passiefhuis, Active house, Slimbouwen, NOM (Nul Op de Meter), Comfort+ en de Urgenda aanpak, worden daarbij concreet besproken. De lezing zal u zeker helpen bij het vormen van een betrouwbaar toekomstbeeld.

40 jaar ervaring

Lichtenberg is 40 jaar actief in bouwinnovatise. Bij bedrijven als Rockwool en DSM heeft hij een R&D afdeling opgezet en uitgebouwd, vervolgens heeft hij vele jaren als consultant met name industriële bedrijven in de bouw ondersteund met productontwikkeling. In 2002 rondde hij een promotieonderzoek af over succes- en faalkansen bij productontwikkeling en aansluitend is hij tot Hoogleraar Bouwinnovatie benoemd aan de TU Eindhoven, een functie die hij ook nu nog uitoefent.

Daarnaast is hij actief in diverse commissies o.a. inzake het Bouwbesluit en de Nationale Milieu Databank, is hij voorzitter van de VHSB, de stichting Slimbouwen en bestuurslid bij Active house NL. Verder is hij publicist in verschillende vakbladen en auteur van het boek Slimbouwen. Hij won in 2011 de Nationale Lighthouse Bouwprijs. In 2014 realiseerde hij het eerste energieleverende Active House in Nederland genaamd House of Tomorrow Today.

Nederlands Warmtepomp Congres 2016

Jos Lichtenberg spreekt op het Nederlands Warmtepomp Congres 2016 op 7 juni bij Hotel Van der Valk in Veenendaal. Kom ook!

Reageer op dit artikel