nieuws

Koelen met warmtepompen

Geen categorie

Koelen met warmtepompen

Een warmtepomp kan gebruikt worden om de ene plek te koelen en de andere te verwarmen. Dat is meestal minder efficiënt dan een warmtepomp met warmte- en koudeopslag in de bodem.

In de Regeling Groenprojecten wordt in de categorie 8b door RVO NL de ‘Koeling met warmtepomp en nuttig gebruik van warmte’ genoemd.

Koelen met een warmtepomp

Het kan een grote verbetering zijn ten opzichte van een traditioneel systeem. Neem het voorbeeld van een melkveehouderij waar een warmtepomp zorgt voor de koeling van melk, en de vrijkomende warmte gebruikt wordt voor de verwarming van de woning of de stallen. Projecten die in aanmerking komen voor een groenverklaring bestaan uit een koelinstallatie met warmtepomp, waarvan de vrijkomende warmte gelijktijdig voor tenminste 50 procent nuttig wordt gebruikt binnen het bedrijf.

Groen

Deze categorie is met name interessant voor exploitanten van een dergelijke installatie. Een bank met een groenfonds kan een groenverklaring voor u aanvragen. De aanvraagprocedure vindt u op de pagina Groenverklaring aanvragen.

Bron: RVO NL

Reageer op dit artikel