nieuws

Lucht-warmtepompmarkt groeit als kool in Polen

Geen categorie

Lucht-warmtepompmarkt groeit als kool in Polen

De lucht-warmtepompmarkt groeit als kool in Polen, blijkt uit het marktonderzoek van Polish Association for Heat Pump Technology and Development (PORT PC). De organisatie ziet voor het eerst in de geschiedenis van marktonderzoek een spectaculaire groei van 70 procent. 

De onderzoekers bekeken de warmtepompenmarkt in Polen in januari 2016.

Warmtepompenmarkt

Zo blijkt dat de omvang van de markt van elektrisch aangedreven warmtepompen in de afgelopen zes jaar bijna verdrievoudigd is. De verkoop van warmtepompen voor ruimteverwarming is in Polen met 20 procent gestegen. De opwaartse trend handhaafde zich ook in de sector van de grond-warmtepompen; de verkopen van deze pompen stegen in 2015 met 5 procent. De totale markt van warmtepompen groeide met 14  procent.

Vertrouwen winnen

De markt van warmtepompen in Polen is nog in de beginfase. Opmerkelijk is dat de technologie steeds meer vertrouwen wint van de consument, hoewel de technologie niet echt openlijk aangemoedigd wordt. Toch zijn er veel tekenen dat de opwaartse trend zich in de komende jaren zal blijven ontwikkelen.

Omzetstijging

Ook de omzet is aanzienlijk gestegen. Dit komt door twee oorzaken: de efficiëntie en betrouwbaarheid van lucht-warmtepompen nam toe en de warmtepompen hebben relatief lage investeringskosten.  Toch moet men niet voorbijgaan aan het feit dat het aantal lucht-warmtepompen dat in feite verkocht is relatief laag is en in 2015 ca 3.916 eenheden bedroeg, schrijft IIF/ IIR. In Duitsland is namelijk alleen in 2014 al 39.350 zulke eenheden verkocht.

De VRF lucht-luchtwarmtepompmarkt is ook aanzienlijk gegroeid met een verkoopgroei van bijna 30 procent in 2015. De verkopen van lucht-warmtepomp-warmwaterapparatuur steeg slechts in geringe mate (namelijk met 3,4 procent) in 2015, maar zij vormen nog steeds bijna 40 procent van de gehele warmtepompenmarkt in Polen.

Bron: EHPA

Reageer op dit artikel