nieuws

Jaarlijks 800 loodgieters te weinig

Geen categorie

Jaarlijks 800 loodgieters te weinig

Nederland kampt met een ernstig tekort aan vakbekwame loodgieters, blijkt uit onderzoek in opdracht van UNETO-VNI. Per jaar is er werk voor 800 extra loodgieters.

En wanneer er rekening wordt gehouden met de marktgroei van 3 procent zal dat aantal alleen maar toenemen. Het vakgebied wordt groter, innovatiever en veelzijdiger. Bovendien bereiken veel oudere loodgieters de komende jaren de pensioenleeftijd, waardoor er nog meer behoefte ontstaat aan nieuwe, degelijk opgeleide vakmensen. OTIB, het opleidingsfonds voor de installatiebranche, heeft becijferd dat de sector jaarlijks zeker 800 extra loodgieters werk kan bieden. Gezien de goede marktvooruitzichten kan dat aantal zelfs nog verder oplopen.

Innovatieve oplossingen

De installatiebranche grijpt Wereld Loodgieters Dag aan om duidelijk te maken dat het vak van loodgieter al lang geen traditioneel ambacht meer is. De loodgieter van vandaag komt met slimme, innovatieve oplossingen voor een duurzaam en energiezuinig huis of kantoor. Het vak draagt ook bij aan de mogelijkheden voor ouderen om langer zelfstandig te blijven wonen. Zo levert de loodgieter allerlei aanpassingen in het sanitair, die voor meer comfort en veiligheid zorgen.

Ook warmtepomptechnologie

Naast het toilet en de gootsteen houdt de loodgieter zich nu bezig met zonneboilers, warmtepompen en sensoren in de waterleiding. De rol van de informatietechnologie wordt daarbij steeds groter. Zo maakt de loodgieter op de computer een 3D-ontwerp van de badkamer en verloopt de controle op legionellabacteriën in waterleidingen volledig geautomatiseerd.

Bron: UNETO/VNI

Reageer op dit artikel