nieuws

Uneto-Vni lanceert uniform informatiemodel ETIM

Geen categorie

Uneto-Vni lanceert uniform informatiemodel ETIM

Probleemloze data-uitwisseling in de installatie-branche is binnenkort realiteit. Brancheorganisatie Uneto-Vni presenteerde een uitbreiding van het Europees Technisch Informatie Model (ETIM) én de start van de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB).

Dankzij deze initiatieven kunnen installatiebedrijven binnenkort gebruik maken van één, uniform informatiemodel. De kans op fouten en vertraging neemt daardoor sterk af en dat komt de productiviteit van de hele branche ten goede. Ook de bouw sluit zich aan bij de ETIM-systematiek.

Informatiemodel ETIM

Tijdens de installatievakbeurs VSK in Utrecht organiseerde Uneto-Vni een drukbezocht evenement rond het Bouw Informatie Model (BIM). Voormalig astronaut André Kuipers lanceerde daar het eindresultaat van het project ETIM-RT. Met deze uitbreiding van het Europees Technisch Informatie Model (ETIM) kunnen bouwpartijen en softwareplatforms op korte termijn 3D-objecten genereren en uitwisselen.

Tevens werd er gezinspeeld op de lancering van de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB). Dit is een stap naar probleemloze data-uitwisseling en volwaardig BIM’en. De UOB maakt het mogelijk uniforme en uitwisselbare objecten te genereren in CAD-systemen van de installatiebedrijven. In het bijzijn van Ferdi Licher, directeur Wonen en Energiebesparing van het ministerie van Binnenlandse Zaken, tekenden Uneto-Vni, FEDET/FME, stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie en 2BA hiervoor een overeenkomst.

Solide basis

Installateurs hoeven data voortaan maar één keer in te voeren om ze vervolgens probleemloos te blijven gebruiken. De kans op fouten en vertraging in het bouwproces neemt drastisch af. Bovendien bieden de data belangrijke informatie voor asset management. “Als branche hebben we met ETIM-RT een solide basis  om de kwaliteit van productdata op een hoger niveau te brengen. De laatste stap naar volwaardig BIM’en zetten we nu met de Uniforme Objecten Bibliotheek. Omdat dit van groot belang is voor onze leden, hebben wij de afgelopen jaren ruim 1 miljoen euro aan menskracht”, stelt voorzitter Titia Siertsema van Uneto-Vni.

Ook de bouw gaat zich aansluiten bij de ETIM-systematiek waardoor ook de data-uitwisseling tussen ketenpartners optimaal kan gaan verlopen. Om dat mogelijk te maken, droeg voorzitter Titia Siertsema van Uneto-Vni het beheer van ETIM over aan directeur Rien Wabeke, directeur van Stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie.

Bron: Uneto-Vni

Reageer op dit artikel