nieuws

Kleine daling warmtepompenverkoop ruimteverwarming in Duitsland

Geen categorie

Kleine daling warmtepompenverkoop ruimteverwarming in Duitsland

Ten opzichte van 2014 daalde de warmtepompenverkoop voor ruimteverwarming met 1,7 procent in Duitsland. Ook de verkoop van warmtapwater-warmtepompen is gedaald. Het gaat om een daling van 6,7 procent sinds 2010.

De markt daalde met 17 000 verkochte eenheden met 8,1 procent ten opzichte van 2014, toen er 18.500 in 2014 werden verkocht. Bijgevolg is het marktaandeel van bodemwarmtepompen gedaald van 32 procent naar 30 procent. De verkoop van de lucht/water-warmtepompen is in 2015 met 40 000 verkochte eenheden (39 500 in 2014) 1,3 procent gestegen. Deze keer neemt de groei toe door een sterke verkoop van monoblock-systemen (21 000 eenheden; + 5 procent), terwijl de split-systemen licht zijn gedaald (19 000; -2,6 procent). De cijfers van het laatste kwartaal van 2015 wijzen op een positieve ontwikkeling voor 2016: de verkoop van warmtepompen voor ruimteverwarming steeg met 5 procent, pekel/waterwarmtepompen met 3 procent.

Warmtepompverkoop

“Gegeven de moeizame marktomstandigheden kan dit nog steeds worden beschouwd als een goed resultaat”, meent Kalr-Heinz Stawiarski, CEO van de Duitse warmtepompvereniging ‘Bundesverband WärmePumpe’ (BWP) “De neerwaartse spiraal van de olieprijs en uitgestelde investeringsbeslissingen van afnemers als gevolg van een debat over de fiscale afschrijvingen lieten hun sporen na. Maar sinds Pasen 2015 tonen de hogere financieringstarieven van de Duitse stimuleringsregeling (Marktanreizprogramm) aan een impact te hebben op de markt. Het aantal financieringsregistraties steeg met het drievoudige tot 16.000 aanvragen.” Toch zijn er ook opvallende verschillen in de acceptatie van deze technologie in de Duitse staten, ziet Dr. Martin Sabel, expert voor geothermische warmte bij de BWP. Hij is bezorgd. “Blijkbaar leiden in sommige staten onnodig strenge beperkingen tot marktbelemmeringen.”

Fossiele brandstof

Volgens Stawiarski wordt de Duitse verwarmingsmarkt nog steeds wordt gedomineerd door fossiele brandstof-technologieën. Naast andere factoren wijst hij op de hoge prijsgevoeligheid van Duitse klanten, hetgeen wordt aangetoond door de huidige hausse van oliebranders. “Als je de energietransitie serieus wilt nemen betekent dat het aanpakken van de energieprijsstructuur,” besluit hij.

Bron: Waermepumpe

Reageer op dit artikel