nieuws

‘Huishoudens onvoldoende voorgelicht over subsidiebudget’

Geen categorie

‘Huishoudens onvoldoende voorgelicht over subsidiebudget’

Huishoudens die met subsidie een warmtepomp, zonneboiler of pelletkachel willen kopen, kunnen de subsidie mislopen. De Rijksoverheid biedt te weinig informatie over hoeveel subsidiebudget er nog beschikbaar is. 

Dat staat in een brief die Vereniging Eigen Huis vorige week aan de Tweede Kamer stuurde.

Subsidiebudget

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) houdt bij hoe vaak subsidie is aangevraagd en voor welk bedrag. De RVO meldt op haar website alleen hoeveel aanvragen zijn gedaan en niet hoeveel precies nog over is van het subsidiebudget van 70 miljoen euro. En omdat de RVO de informatie op haar website niet regelmatig bijwerkt, lopen huishoudens het risico dat de subsidie op is als zij er gebruik van willen maken.

Bedrijven kopen warmtepomp

De subsidie geldt ook voor bedrijven. Voor hen is het gemakkelijker subsidie aan te vragen dan voor huiseigenaren. Ondernemers hoeven alleen aan te kondigen dat ze een warmtepomp, zonneboiler of pelletkachel gaan kopen, waarna een subsidiebedrag wordt gereserveerd. Huishoudens moeten het apparaat eerst kopen en laten installeren en kunnen daarna pas subsidie aanvragen.

“Wij vrezen dat ondernemers met hun reserveringen de pot leegtrekken, voordat particulieren ervan gebruik kunnen maken”, zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij de vereniging. “Wij hebben minister Henk Kamp van Economische zaken gevraagd de subsidiepot op te splitsen”, zegt Umlauf. De minister heeft nog niet gereageerd.

Reageer op dit artikel