nieuws

Wat doet een warmtepomp?

Geen categorie

Wat doet een warmtepomp?

Wat doet een warmtepomp? Wekt hij energie op, of bespaart hij juist op energiegebruik? Het Natuurlijk Huus blogt erover. Een preview.

“Een warmtepomp warmt water op met aardwarmte, dat bespaart elektriciteit of gas, in die zin werkt hij besparend. Maar aardwarmte is met zon en wind een natuurlijke leverancier van energie, dus wekt de warmtepomp in die zin ook energie op. De werking is technisch niet zo simpel, maar het principe is dat wel. Diep in de aarde (al vanaf 50 meter) is het voortdurend warm. Die gratis warmte gebruikt een warmtepomp om water in een grote boiler op te warmen, dat je kunt gebruiken in het huishouden, maar ook voor de verwarming.

Rondpompen

Een vloeistof (in een gesloten circuit) wordt voortdurend rondgepompt, neemt beneden de warmte over en geeft dat boven weer af. De warmtepomp gebruikt de energie die bij die afgifte vrijkomt om een boilervat vol water op te warmen. Omdat het niet om de temperatuur zelf gaat, maar om de energie die bij afgifte vrijkomt, kun je zelf bepalen welke temperatuur het boilerwater krijgt. Als je 80 graden nodig hebt voor je radiator, dan kan dat, als je maar 30 nodig hebt voor je vloerverwarming, dan kan dat ook. Maar dan moet je wel rekening houden met de behoefte van warm water uit de kraan. Een warmtepomp levert trage verwarming. Opwarmen van de boiler gaat stukje bij beetje. Dat is een ideale combinatie met vloerverwarming. En je moet niet met vier mensen achter elkaar in bad willen, dat trekt het systeem niet.

Boiler

Warmtepompen worden in hoog tempo doorontwikkeld. De vloeistof die de warmte onder uit de grond haalt, kan steeds sneller van temperatuur veranderen. Het energierendement bij afgifte van de warmte wordt steeds hoger. Na aardwarmte werd al snel warmte van water in de omgeving gebruikt. Momenteel kan een warmtepomp al werken met gewoon buitenlucht, zodat hij ook toegepast kan worden in een appartement op vier hoog drie achter. De pomp zelf is niet groter dan een cv-ketel. De boiler heeft de omvang van een kleine koelkast. Boven elkaar nemen ze de ruimte van een grote koelkast in.”

Reageer op dit artikel