nieuws

EPEE: ‘EPBD moet verder gaan dan de bouwschil’

Geen categorie

EPEE: ‘EPBD moet verder gaan dan de bouwschil’

De EPBD moet verder gaan dan de bouwschil, gebouwen stimuleren om verwarmings- en koelnetwerken te gebruiken en sterkere definities en methodologiën toepassen. Dat vindt de Europese Partnerschap voor Energie en Milieu (EPEE).

Eind oktober reageerde EPEE op de openbare raadpleging van de Europese Commissie over de evaluatie van de energieprestatie van gebouwen (Energy Performance of Buildings Directive, EPBD).

Bouwschil

EPEE vraagt diverse verbeteringen, waaronder dat de EPBD verder moet gaan dan de bouwschil “met name door vaststelling van minimumeisen voor technische bouwsystemen in termen van design, omvang, installatie en onderhoud.”

Reactie EPEE

Wat wil de EPEE nog meer? Op een rij:

– De EPBD moet focussen op een flexibele vraagzijde (demand response), warmte-netwerken, slimme technologieën en geïntegreerde systemen.

– De EPBD moet gebouwen stimuleren om zowel hun verwarmings- en koelnetwerken te gebruiken en de belangrijke rol benadrukken die zij spelen bij het vergroten van de totale energie-efficiëntie in gebouwen.

– De EPBD moet sterkere definities en methodologieën toepassen, met name met betrekking tot energieneutrale gebouwen. Ook moet het een aanpak overwegen op basis van ‘exergie’. Di wil zeggen dat de verwarmings- en koelradiatoren in een gebouw ontworpen zijn voor lage temperatuurverschillen.

– Ook moeten zij eisen omvatten over markttoezicht, alsmede wettelijke eisen inzake EPBD-producten voor de consument, waardoor de bewustwording van de consument met betrekking tot energie-efficiëntie toeneemt.

– Er moeten doelstellingen op langere termijn zijn. Vanwege het gebrek aan ambitieuze lange termijn energie-efficiëntie doelen in de huidige EPBD gaan de lidstaten over in kleine stappen en streven alleen korte termijn doelstellingen na. EU-lidstaten moeten ook hun inspanningen uitvoerig te melden.

– De EPBD moet de betaalbaarheid en de kosten aanpakken van renovatie, en daarmee de verwerving te vergemakkelijken van middelen betreffende de EPBD.

Reageer op dit artikel