nieuws

Ecovat werkt binnenkort in kantoor Octus

Geen categorie

Ecovat – een thermish opslagsysteem – gaat dit najaar energie leveren aan het Octus kantoor in Uden. Ecovat is een groot ondergronds buffervat voor warm water. De warmte wordt in de zomer geoogst en is in de winter te gebruiken voor ruimteverwarming.

Ecovat werkt binnenkort in kantoor Octus

Dat schrijft InstallatieProfs.

Ecovat

Het gepatenteerde energieopslagsysteem komt uit de koker van Aris de Groot, ontwikkelaar van duurzaam vastgoed in Uden. Het systeem is gebaseerd op een vat-in-vat principe. In de betonnen (dubbelwandige) wanddelen zijn leidingen opgenomen voor de energie-uitwisseling. De onderscheidende segmenten in het vat kunnen op verschillende temperaturen worden geladen en ontladen.

Temperatuurlagen

Bij het Ecovat wordt geen water uit het vat verpompt. Dat maakt het systeem niet alleen goedkoper in gebruik, maar ook efficiënter. Volgens Aris de Groot ontleent het Ecovat zijn efficiëntie vooral aan zijn grootte. In een half jaar tijd zou de temperatuur van het water in het vat gemiddeld met slechts 10 procent dalen. Het vat maakt gebruik van de natuurlijke gelaagdheid van water. Deze zogeheten stratificatie ontstaat doordat warmer water lichter in gewicht is en daardoor opstijgt. De verschillende temperatuurlagen mengen zich daarbij niet.

Reageer op dit artikel