nieuws

Minister Blok blijft positief over energielabel

Geen categorie

Minister Blok blijft positief over energielabel

Minister Blok is nog steeds optimistisch over het nieuwe energielabel voor woningen. Ondanks negatieve geluiden van makelaarsorganisatie VBO wil hij de ingeslagen koers voortzetten.

EnSoc (Energy Society Online) schrijft dat dit blijkt uit een brief die minister Blok van Wonen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de brief beantwoordt de minister vragen van SP-Kamerlid Eric Smaling, op basis van een enquête van brancheorganisatie VBO Makelaar onder haar leden. Uit de enquête blijkt dat het nieuwe energielabel niet tot energiebesparende maatregelen leidt.

>> Lees ook ‘Energielabel draagt niet bij aan besparing’

Energielabel

Ook laten potentiële huizenkopers het energielabel niet meewegen bij de koopbeslissing, volgens de meeste makelaars die aangesloten zijn bij VBO. De makelaars krijgen nauwelijks vragen over energiebesparende maatregelen en de extra financieringsopties hiervoor. Woningeigenaren lijken alleen een energielabel aan te vragen om de boete van 405 euro te ontlopen.

VBO

Minister Blok heeft de resultaten van de enquête ook gelezen, maar hij deelt de visie van VBO niet. “De achterban van VBO Makelaar schetst een erg negatief beeld”, schrijft hij in zijn brief. Uit onderzoek naar de effecten van het energielabel blijkt dat een derde van de huiseigenaren en een vijfde van de huisverkopers van plan is om energiebesparende maatregelen te nemen.

Reageer op dit artikel