nieuws

EU ontwikkelt strategie voor LNG

Geen categorie

EU ontwikkelt strategie voor LNG

De Europese Commissie heeft haar strategisch kader voor een Energy Union gepubliceerd met 15 ‘actiepunten’ om de energievoorziening te consolideren en het gebruik van energie en aanverwante koolstof-uitstoot te verminderen in heel Europa.

Volgens een bericht van IIF/IIR wil de Europese Commissie een alomvattende strategie voorbereiden rond de inzet van vloeibaar aardgas (LNG) en de opslag ervan. Dit met het doel om de levering van gas te diversifiëren.

Strategie voor LNG

De EU heeft ingestemd met de doelstelling om minst 27 procent energie te besparen in 2030. Een belangrijk element van het kader is gericht op energie-efficiënte gebouwen. De strategie stelt: “Verwarming en koeling vormen de grootste bron van de vraag naar energie in Europa en de meerderheid van de gasinvoer in Europa wordt gebruikt voor deze doeleinden. Enorme efficiëntiewinst kan worden behaald met betrekking tot stadsverwarming en -koeling, hetgeen in een strategie van de Commissie zal worden aangepakt.” Blijkbaar moet LNG daarbij een belangrijke rol gaan vervullen.

>> Lees meer informatie van EU Energy

Energie-efficiëntie

In de samenvatting van de actiepunten: “Gebouwen hebben een enorm potentieel voor energie-efficiëntie. Aanpassing van bestaande gebouwen om ze energiezuinig en volledig gebruik te laten maken van duurzame ruimteverwarming en -koeling verminderen de kosten van ingevoerde energie van de EU, versterken de energiezekerheid en verlagen de energiekosten voor huishoudens en bedrijven. De Commissie zal een strategie voorstellen om investeringen in verwarming en koeling te vergemakkelijken”.

Transport

De opslag en het transport van LNG heeft een duidelijk koudetechnisch aspect: het vloeibare gas heeft een temperatuur van -162 graden Celsius.

Reageer op dit artikel