nieuws

Stille warmtepomp ECN kan energieverbruik woning halveren

Geen categorie

Stille warmtepomp ECN kan energieverbruik woning halveren

Met een stille warmtepomp die woningen per kamer kan ventileren, koelen en verwarmen, denken Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en Teamwork Technology een enorme energiebesparing te kunnen realiseren, aldus NEN NL.

Ook kan het gebruik van de stille warmtepomp 10 tot 15 procent aan bouwkosten besparen als woningen worden gerenoveerd. De revolutionaire warmtepomp werd vorige maand gepresenteerd tijdens het symposium ‘Innoveren doe je samen’ in Alkmaar. Hier werd ook de nieuwe Incubator Duurzame Energie Alkmaar (Idea) geïntroduceerd.

Stille warmtepomp

De partijen Hogeschool InHolland, ECN en Teamwork Technology werken hier samen om vernieuwende en innovatieve ideeën te ontwikkelen tot succesvolle producten en bedrijven. De warmtepomp is het eerste product dat Idea op de markt brengt. De bedoeling is om hiervoor een bedrijfsplan te maken, financiering aan te trekken en een jong bedrijf in de regio op te starten.

Isolatie

Omdat 30 procent van alle opgewekte energie in Nederland wordt verbruikt in huishoudens, zet de overheid fors in op het energiezuiniger maken en duurzaam renoveren van bestaande woningen. Het compleet isoleren en kierdicht maken van woningen leidt echter tot slechte isolatie en gezondheidsklachten. Het centrale klimaatsysteem dat in nieuwe woningen wordt toegepast is meestal te duur en te ingewikkeld voor bestaande woningen, bijvoorbeeld omdat er nieuwe ventilatiekanalen door het hele huis aangelegd moeten worden. Beter is het om decentrale systemen toe te passen die elke kamer apart ventileren.

Reageer op dit artikel