nieuws

Nieuwe publicatie beantwoordt groeiende vraag naar lucht/lucht-warmtepompen

Geen categorie

Nieuwe publicatie beantwoordt groeiende vraag naar lucht/lucht-warmtepompen

De nieuwe ISSO-publicatie 99 is een kennisdocument over lucht/lucht-warmtepompsystemen voor de utiliteit. De praktische handleiding geeft tekst en uitleg bij het ontwerp, de realisatie en het beheer.

Een lucht/lucht-warmtepompsysteem wordt vaak al standaard aangelegd in kantoren en winkels. Wat zijn de voor- en nadelen van deze systemen? Die vraag is voorgelegd aan Arjan Schrauwen, ISSO-projectcoördinator van de publicatie: “Vooral in het voor- en naseizoen ontstaat een zeer energiezuinig koel- en verwarmingssysteem als de optie ‘energie-uitwisseling’ (heat-recovery) wordt toegepast. Is het aan de zuidkant van een pand te warm en aan de noordkant te koud, dan kun je de warmte met lucht/lucht-warmtepompen transporteren naar andere ruimten. Daarbij vraagt een lucht/lucht-warmtepompsysteem relatief weinig leidingen en kanalen, wat in esthetisch opzicht prettig is. Het systeem kan een hoog comfort leveren en de ruimtes zijn individueel regelbaar.’
Toch is niet elk utiliteitsgebouw geschikt voor toepassing van een lucht/lucht-warmtepomp. Om te beoordelen of een gebouw wel of niet geschikt is, kan aan de hand van de publicatie de juiste systeemkeuze worden onderbouwd.

Klik hier voor het gehele artikel op de site van ISSO.

Reageer op dit artikel